Zo leven gelukkige ratten
Knaagdieren

Zo leven gelukkige ratten

Zo leven gelukkige ratten Ze zijn schattig, intelligent en erg aanhankelijk. Ratten zijn geschikte huisdieren voor iedereen die graag bij zijn dieren is. Als je alleen op zoek bent naar een knaagdier om naar te kijken, word je niet blij van deze schattige viervoeters. Het houden van huisdierratten, de tamme verwanten van bruine ratten, is arbeidsintensief en tijdrovend.

Afwisseling in het knaagdierhuis

Allereerst is de juiste accommodatie belangrijk. Een kleine kooi zonder afwisseling is totaal ongeschikt om ratten in te houden. Deze knaagdieren zijn zeer sociale dieren en zouden nooit alleen moeten leven. Minimaal twee, beter zelfs drie tot zes ratten als groep zijn ideaal,maar ze hebben veel ruimte nodig. De knaagdierwoning moet een vloeroppervlak hebben van minimaal 80 cm x 80 cm en zich uitstrekken over meerdere verdiepingen.

De intelligente diertjes zouden het liefst een grote avontuurlijke speeltuin hebben, want niets is erger voor ze dan verveling. Daarom zijn er geen grenzen aan de verbeelding als het gaat om de inrichting van de woonkamer. Wortels, buizen en huizen dienen als schuilplaatsen en schuilplaatsen. Daarnaast mogen klimeenheden niet ontbreken. Een bak zand om te graven, papiersnippers, stro en hooi bieden verdere werkgelegenheid.

Het beddengoed bestaat uit houtkrullen. Omdat ratten graag schoon zijn en hun urine erg stinkt, moet de kooi twee keer per week grondig worden schoongemaakt, de toilethoek moet dagelijks worden geleegd.

Bij het kiezen van de juiste locatie voor het verblijf van de dieren moet worden opgemerkt dat ratten geen tocht, extreme kou of direct zonlicht verdragen. Als je ’s nachts als tweebenige vriend wilt genieten van je slaap, moet je je dierenvrienden niet in je eigen slaapkamer zetten, want ze vinden het heerlijk om ’s nachts wild te spelen na het spel.

Juiste houding = blije rat

Zelfs het mooiste rattenhuis vervangt niet de dagelijkse vrije loop die de knaagdieren nodig hebben om voldoende bezig te zijn. Wel moet de kamer rat-proof worden gemaakt. De dieren knabbelen graag aan kabels, meubels en planten, wat niet alleen schade aanricht in het appartement maar ook giftig is.

Hoe meer je met de dieren omgaat, hoe meer vertrouwen ze krijgen. Vooral voor kinderen worden huisdierratten snel goede vrienden met hun kenmerkende sociale gedrag. Ze zijn veel nieuwsgieriger en mensgerichter dan bijvoorbeeld cavia’s of hamsters. Ratten vinden het heerlijk om op de schouder gedragen te worden en de omgeving van bovenaf te observeren. Door de knaagdieren in groepen te houden, worden ze iets minder aanhankelijk, maar ze zijn nog steeds knuffelig en hebben behoefte aan liefde.

Afwisselende wensen voor het menu

Ratten zijn meestal alleseters, maar eten meestal vegetarisch voedsel. De basis is knaagdierenvoer bestaande uit granen, noten en vlokken, waaraan belangrijke mineralen en sporenelementen zijn toegevoegd. Vrijwel elk droogvoer voor knaagdieren is geschikt, van dwergkonijnen tot cavia’s. Het is ook mogelijk zijn om verschillende soorten te kopen en ze te mixen.

Er zijn tal van voermengsels die zeer geschikt zijn voor de dieren. Als je er zeker van wilt zijn dat het voer precies is afgestemd op de behoeften van de dieren, kun je ook speciaal rattenvoer gebruiken. Natuurlijk moeten de dieren altijd toegang hebben tot vers drinkwater. Ook staan ​​er elke dag verse groenten en fruit op het menu. Ratten houden van tomaten, appels, peren, bananen, komkommers, verse paardebloemen en sla. Citrusvruchten, verwelkte groenten en kool zijn taboe. Eiwitten maken ook deel uit van de uitgebalanceerde voeding van de dieren. Deze kunnen gevoerd worden in de vorm van gekookte eieren, kwark, yoghurt of meelwormen.

Zo ziet een gezonde rat eruit

Gemiddeld worden ratten slechts ongeveer twee tot drie jaar oud, waarbij een driejarig dier een echte Methusalem is. Gezonde dieren zijn goed gevoed, hebben peervormige lichamen, glanzende vachten en heldere ogen. Ze hebben eetlust en zijn actief. Op deze eigenschappen moet je al bij de aanschaf letten. Vooral de glans van de vacht is een sterke indicator of het dier het goed doet. Symptomen van ziekte zijn plakkerige ogen, loopneus en schrammen, dit duidt op parasieten. Ook lusteloze, vaak slapende dieren moeten in de gaten worden gehouden en, indien nodig, naar een dierenarts worden gebracht.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.