Angora konijn, prachtige huisdieren.
Knaagdieren

Angora konijn

Angora konijn, prachtige huisdieren. Bekend om hun lange, zachte vacht en vriendelijke persoonlijkheid. In dit artikel bespreken we alle belangrijke aspecten van het verzorgen van een Angora konijn, zoals het kiezen tussen een binnenhok of buitenhok, het kammen en scheren van de vacht en het geven van de juiste voeding.

Binnenhok of buitenhok

Bij het houden van een Angora konijn moet je beslissen of je kiest voor een binnenhok of buitenhok. Beide opties hebben voor- en nadelen, en hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste overwegingen.

Voordelen van een binnenhok

 1. Binnenhokken bieden bescherming tegen slechte weersomstandigheden en roofdieren.
 2. Je kunt het konijn beter in de gaten houden en het wordt makkelijker om een band op te bouwen.
 3. Het is eenvoudiger om het hok schoon te houden.

Voordelen van een buitenhok

 1. Buitenhokken geven het konijn de mogelijkheid om te genieten van frisse lucht en zonlicht.
 2. Er is vaak meer ruimte voor het konijn om te bewegen en te spelen.
 3. Het konijn kan natuurlijker gedrag vertonen en zich beter aanpassen aan seizoensveranderingen.

Moet een Angora konijn gekamd worden?

Waarom kammen belangrijk is

Angora konijnen hebben een dikke, lange vacht die regelmatig onderhoud vereist om klitten en vervilting te voorkomen. Als je de vacht van je Angora konijn niet goed verzorgt, kan dit leiden tot huidproblemen en ongemak voor het konijn.

Hoe vaak kammen?

Het wordt aanbevolen om je Angora konijn minimaal twee tot drie keer per week te kammen. In de ruiperiode, die meerdere keren per jaar voorkomt, moet je mogelijk vaker kammen om ervoor te zorgen dat alle losse haren worden verwijderd.

Scheren?

Redenen om te scheren

 1. Scheren kan helpen om klitten en vervilting te voorkomen.
 2. Het kan het risico op huidproblemen verminderen.
 3. In warmere klimaten kan scheren helpen om het konijn koel te houden.

Hoe je jouw konijn moet scheren

 1. Zorg ervoor dat je een goede tondeuse hebt die geschikt is voor het scheren van konijnen.
 2. Houd het konijn voorzichtig vast en zorg ervoor dat het zich op zijn gemak voelt.
 3. Begin met het scheren van de achterkant van het konijn en werk voorzichtig naar de zijkanten en voorkant toe.
 4. Probeer de huid niet te raken met de tondeuse om snijwonden te voorkomen.
 5. Scheer het konijn regelmatig, ongeveer elke 2-3 maanden, afhankelijk van de haargroei.

Liever niet scheren? Alternatieven

Plukken

Sommige eigenaren kiezen ervoor om hun Angora konijn te plukken in plaats van te scheren. Plukken houdt in dat je voorzichtig de losse haren uit de vacht van het konijn trekt. Dit kan een goede optie zijn als je konijn een minder dikke vacht heeft of als je het liever niet wilt scheren.

Knippen

Een andere optie is om de vacht van je Angora konijn voorzichtig te knippen met een schaar. Dit kan tijdrovender zijn dan scheren, maar het is een goede optie voor mensen die zich niet op hun gemak voelen met het gebruik van een tondeuse.

Speciale voeding

Voedingsvereisten

Angora konijnen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Hun voeding moet bestaan uit hooi, vers water, groenten, brokjes en af en toe een traktatie.

Aanbevolen voeding

 1. Zorg ervoor dat je konijn altijd toegang heeft tot vers hooi. Hooi is essentieel voor een gezond spijsverteringssysteem en helpt bij het slijten van de tanden van het konijn.
 2. Geef je konijn dagelijks verse groenten, zoals wortelen, boerenkool, peterselie en spinazie.
 3. Brokjes moeten in beperkte hoeveelheden worden gegeven om overgewicht te voorkomen. Kies voor een hoogwaardige brok die speciaal is samengesteld voor konijnen.
 4. Af en toe kun je je konijn trakteren op een stukje fruit, zoals appel of banaan. Zorg ervoor dat je fruit met mate geeft vanwege het hoge suikergehalte.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.