Nagels konijn knippen - Hoe doe je dat het beste?
Knaagdieren

Nagels konijn knippen – Hoe doe je dat het beste?

Als je een konijn hebt, is het belangrijk om zijn nagels regelmatig te knippen. Dit kan een lastige taak lijken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig als je weet hoe je het moet aanpakken.

Infecties voorkomen door regelmatig de nagels te knippen

Als je de nagels van een konijn wilt knippen, moet je eerst zijn of haar nagels controleren. Als de nagels van het konijn erg lang zijn, kan dit leiden tot pijn en ongemak. Het is belangrijk om de nagels van je konijn regelmatig te knippen, bijvoorbeeld één keer per maand, omdat ze anders te lang kunnen worden. Als de nagels te lang worden, kunnen ze in het vel van het konijn gaan groeien en kunnen ze uiteindelijk infecties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de nagels van het konijn regelmatig te knippen.

Wat is de werkwijze om de nagels van een konijn te knippen?

Om de nagels van een konijn te knippen, moet je eerst het konijn vastpakken en omdraaien, zodat het op zijn rug ligt. Vervolgens neem je een nagelknipper en knip je de nagels aan de voorkant van de poten van het konijn, één voor één. Let daarbij op dat je niet te ver knipt, want dat kan bloedingen veroorzaken.

Zorg ervoor dat je konijn rustig is

Voordat je begint met het knippen van de nagels van je konijn, is het belangrijk om hem eerst te kalmeren. Dit kan je doen door hem te sussen met je stem en door hem te aaien. Als je konijn angstig is, kan dit het proces moeilijker maken.

Wees voorzichtig tijdens het knippen

De nagels van een konijn knippen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Als je niet zeker weet hoe je het moet aanpakken, vraag dan een dierenarts of een andere deskundige om je te helpen.

Gebruik een speciale nagelknipper

Voor het knippen van de nagels van je konijn heb je een speciale nagelknipper nodig. Als je deze niet hebt, kan je ook een normale schaar gebruiken, maar toch is het aan te raden om een speciale konijnennagelknippers te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels of online. Het is belangrijk om hierbij de juiste maat te kiezen, zodat je de nagels van het konijn niet beschadigt.

Knip eerst de achterste nagels

Begin met het knippen van de achterste nagels van je konijn. Houd de nagel zo dicht mogelijk bij het vel en knip dan een klein stukje af. Wees voorzichtig met het knippen van de achterste nagels, want als je te ver gaat, kan je het de bloedvaten in de nagel beschadigen.

De voornagels knippen

Daarna kun je de voornagels van je konijn knippen. Deze zijn meestal wat korter dan de achternagels, dus je hoeft hier niet zo voorzichtig mee te zijn. Probeer de nagel zo dicht mogelijk bij het vel te houden en knip dan een klein stukje af.

Controleer op bloed aan de nagels

Als je klaar bent met het knippen van de nagels, controleer dan of er geen bloed aan de nagels zit. Als dit het geval is, kan je een klein beetje bloedstelpende pleister aanbrengen om te voorkomen dat het bloeden niet stopt. Als je klaar bent met het knippen van de nagels, geef het konijn dan wat lekkers, zodat het weet dat hij het goed heeft gedaan.

Nagelschaartje

Nagelschaartje

Geschikt voor Hond Kat Konijn Cavia Vogel - 12 CM

Verkrijgbaar bij

bol.com (€5,29)

Nagelschaartje

Nagelschaartje

Geschikt voor Hond Kat Konijn Cavia Vogel - Blauw Wit

Verkrijgbaar bij

bol.com (€5,99)

Dieren Nagelschaar

Dieren Nagelschaar

Geschikt voor kleine huisdieren Hond Kat Konijn Cavia Vogel.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€2,95)

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.