Agressie bij konijnen
Knaagdieren

Agressie bij konijnen

Agressie bij konijnen, iets wat soms voorkomt. Konijnen werden niet altijd als huisdier gehouden. Het is nog niet zo lang geleden dat wij mensen dit begonnen te doen. Hierdoor kunnen er een aantal gedragingen zijn die we nog niet begrijpen en agressie is er daar één van.

Zijn konijnen van nature agressief?

Over het algemeen zijn konijnen niet agressief. Integendeel, het zijn zeer aanhankelijke dieren en zeer geschikt als huisdier.

Naast hun delicate karakter zijn ze gemakkelijk te trainen en redelijk schoon. Net als katten zijn ze gewend om verschillende delen van hun lichaam te verzorgen. Het enige wat je hoeft te doen is de kooi elke dag schoon te maken en veel liefde en knuffels te bieden.

Waarom kan agressie optreden bij konijnen?

Eén van de belangrijkste oorzaken is hun territoriaal gedrag. Konijnen zijn landdieren, net als honden en katten. Dus wanneer we proberen binnen te vallen wat zij als hun territorium beschouwen, kan agressief gedrag optreden.

Terwijl het konijn in zijn kooi zit, moeten we zijn ruimte respecteren en zijn dingen zoals voeders of water niet aanraken. Het is het beste om een ​​kooi te kiezen met een schuilplek. Het dier kan dan de kooi als het ware verlaten als het dat wil, en zich verschuilen. Anders, als je je hand in het territorium (kooi) probeert te leggen, zal het konijn je hoogstwaarschijnlijk proberen aan te vallen.

Andere oorzaken van agressie bij konijnen

Een andere oorzaak kan weinig contact met mensen zijn. Elk dier dat als huisdier wordt gehouden, moet worden gesocialiseerd. Dit zorgt voor goed gedrag naar andere huisdieren en mensen. Als een konijn het socialisatieproces niet van jongs af aan heeft doorlopen, is de kans groot dat hij agressief wordt. Evenzo kan een slechte behandeling leiden tot agressief gedrag. Als je konijn uit een dierenasiel komt, is de kans groot dat het daar was omdat het werd achtergelaten of mishandeld. Dit kan wantrouwen jegens mensen hebben gewekt en het dier agressief hebben gemaakt.

Wat te doen als je konijn agressief is?

Nadat je de oorzaken hebt geïdentificeerd, moet je iets aan dit gedragspatroon doen. Analyseer eerst de kooi. De plaats, die als territorium wordt beschouwd, moet qua grootte, locatie en temperatuur in optimale omstandigheden zijn. Zorg er dus voor dat je konijn zich op zijn gemak voelt op de plek waar hij woont en dat hij alles heeft wat hij nodig heeft om zich thuis te voelen. Als een onbevredigd seksueel verlangen de reden is voor de agressie, kunt je het dier laten steriliseren. Het is zeer waarschijnlijk dat de problemen dan zullen eindigen. Dat je je konijn met liefde moet behandelen, spreekt eigenlijk voor zich. Toch kan deze tip helpen. Wanneer agressiviteit het resultaat is van mishandeling, is er maar één tegengif: liefde. Praat liefdevol met je huisdier, aai hem en geef hem veel knuffels. Je zult zien dat je beetje bij beetje meer vertrouwen krijgt.

Zoals elk levend wezen heeft het dier misschien gewoon meer ruimte nodig. In feite kan soms het tegenovergestelde van misbruik, te veel liefde, het probleem zijn. Natuurlijk wil je het konijn de hele dag knuffelen. Vooral kinderen hebben de behoefte om constant met het dier te spelen. Als je geen andere aanwijzing kunt vinden voor het agressieve gedrag, moet je opletten of het misschien te veel van het goede is. Het beste is om het konijn de ruimte te geven en het naar je toe te laten komen als het klaar is.

Als geen van de maatregelen werkt of als je de reden niet kunt achterhalen, is de weg naar de dierenarts onvermijdelijk. Pijn of ziekte kan achter het gedragspatroon zitten en deze moeten natuurlijk zo snel mogelijk worden opgehelderd.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.