Waaom heeft mijn hond een droge neus?
Honden

Waarom heeft mijn hond een droge neus?

Waarom heeft mijn hond een droge neus? De neus van een hond moet meestal nat zijn. Er kunnen echter frequente droge perioden of veranderingen in pigmentatie optreden als gevolg van bepaalde externe factoren (meestal het weer) of genetische aanleg.

Oorzaken van een droge neus bij honden

Hoewel veel hondenbezitters zich zorgen maken wanneer ze ontdekken dat hun hond een droge neus heeft, duidt dit niet altijd op een ernstige ziekte of een noodgeval. Factoren die uitdroging of pigmentveranderingen in de neus van een hond kunnen veroorzaken, zijn onder meer het weer. Extreme temperatuurveranderingen (zomer of winter) leiden vaak tot veranderingen in de neus van een hond. Temperatuurveranderingen zijn immers niet alleen van invloed op honden, maar ook op alle andere levende wezens, inclusief wij mensen. Honden worden echter vaker blootgesteld aan koude temperaturen en te veel zonlicht buiten. Droge neusepisodes kunnen ook worden veroorzaakt door uitdroging. Hetzelfde geldt voor veranderingen in pigmentatie. Sommige rassen, zoals de Golden Retriever, Labrador of Siberische Husky, hebben van nature ook neuzen die van kleur veranderen met de seizoenen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Te lang voor een warmtebron liggen: In de winter wil de hond natuurlijk dicht bij de warmte zijn.
  • Slechte ventilatie: Als de hond normaal gesproken tijd doorbrengt in een ruimte met slechte ventilatie, kan dit leiden tot een droge neus.

Wat moet je doen?

Als de neus opvallend vaak droog is, raadpleeg dan eerst een dierenarts. Er zijn echter een paar dingen die je zelf kunt doen om jouw hond en zijn neus gezond te houden. Er zijn ook dingen die je kunt doen om te voorkomen dat een beperkt geval van een droge neus ernstiger wordt.

Aan de ene kant kun je regelen hoeveel tijd je trouwe viervoeter in de zon doorbrengt. Zonnebaden is een activiteit waar veel honden van genieten, maar eigenaren moeten er toch voor zorgen dat ze constant zonlicht vermijden.

Je kunt ook zonnebrandcrème gebruiken. Sommige van deze producten lijken erg op zonnebrandmiddelen voor mensen, maar het is het beste om alleen producten te gebruiken die speciaal voor honden zijn samengesteld. In elk geval moeten alle producten die je je harige vriend geeft zinkoxidevrije crèmes zijn.

Vaseline is ook nuttig voor het trotseren van een droge neus of een gebarsten huid veroorzaakt door uitdroging. Vaseline moet in kleine hoeveelheden worden aangebracht, omdat de hond zijn neus zal likken. Zorg er dus voor dat je slechts een kleine hoeveelheid aanbrengt, zodat je neusongemakken niet inruilt voor indigestie.

Zorg ervoor dat je hond water drinkt

Zorg er ook voor dat je trouwe viervoeter voldoende water drinkt. Dit is de beste manier om je hond en zijn droge neus gehydrateerd te houden.

Als het water koud is, is het nog lekkerder. Was ook de neus van de hond met zeep en koud water. Je kunt echter alleen neutrale of milde zepen gebruiken die exclusief voor dieren zijn gemaakt. Gebruik in geen geval menselijke zeep op een huisdier.

De tekenen van een droge neus met rode waarschuwing

Sommige borden wijzen op “red alert”. Deze zijn bijvoorbeeld wanneer de droogte niet meer incidenteel voorkomt, maar een permanente toestand wordt. Dierenartsen zeggen dat het hebben van een droge en gebarsten neus gedurende meer dan twee dagen als een noodgeval wordt beschouwd. Andere tekens zijn:

  • Bloed (inwendige of uitwendige bloeding door skin tears of wonden)
  • Overmatig neusslijm, vooral als het geelachtig of groen wordt
  • Uitpuilende, zichtbare/duidelijke ontsteking
  • Jeuk (in extreme gevallen wrijven honden hun neus krachtig tegen de vloer of muren)

Als de droogte gepaard gaat met andere factoren zoals hoesten, niezen, braken, diarree of verlies van eetlust, moet je ook onmiddellijk naar een dierenarts gaan.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.