Waarom piepen cavia's?
Knaagdieren

Waarom piepen cavia’s?

Waarom piepen cavia’s? Communicatie in de dierenwereld is een fascinerend evolutionair proces. Om deze reden proberen verschillende ethologische onderzoekers de betekenis van taal in de verschillende soorten in het dierenrijk te ontcijferen.

Cavia’s zijn bijvoorbeeld zeer sociale dieren. Hierdoor hebben ze een reeks vocalisaties ontwikkeld waarmee ze kunnen communiceren met andere individuen van hun soort.

Cavia’s zijn knaagdieren en komen uit Zuid-Amerika. De levensduur van de dieren is tussen de vijf en acht jaar. Cavia’s zijn herbivoor en ze hebben een constante toevoer van vezels en vitamine C nodig om van een goede gezondheid te genieten.

Ze zijn sociaal en leven in sociale groepen. Dat ze zo sociaal zijn, geeft aan waarom de dieren piepen. Als iemand in een samenleving leeft, moet er toch een manier zijn om te communiceren, toch?

De reden voor het piepen

Om deze vraag eindelijk te verhelderen, zijn er verschillende ethologische studies. Als onderdeel van de studies werden een aantal experimentele modellen ontworpen om de reden voor dit gepiep te achterhalen. Dit proces was en is niet eenvoudig omdat, naast het bestaan ​​van variaties op individueel niveau, het piepen ook een andere betekenis lijkt te hebben afhankelijk van de leeftijd van de cavia.

In feite kan het tot elf verschillende tonen uitzenden. Sommige cavia’s reageren bijna altijd op de volgende situaties:

  • Vooral jongere dieren maken meer hoorbare geluiden in een nieuwe omgeving. Dit valt samen met een toename van de cortisolspiegel in het lichaam, een stressgerelateerd hormoon.
  • Wanneer de cavia’s van hun moeder worden gescheiden, roepen ze uit eenzaamheid, wat gepaard gaat met een toename van de bewegingen van het dier en algemene rusteloosheid. Zodra de kleintjes naar hun ouders terugkeren, spinnen de moeders om hun kroost te kalmeren.

Niet alles is echter gerelateerd aan de relatie tussen moeders en hun kinderen, aangezien veel andere vocalisaties gerelateerd zijn aan andere processen.

Een geluid voor elke situatie

Verschillende studies hebben onderzocht wanneer, hoe en waarom verschillende vocalisaties voorkomen in verschillende situaties. Het volgende is gevonden:

  • Het grinniken, althans het lijkt zacht grinnieken, is de meest voorkomende stem bij cavia’s. Het lijkt aanwezig te zijn in allerlei situaties, of ze nu sociaal van aard zijn of niet. De emissie van deze voorlopige geluiden is zeer aanwezig wanneer twee dieren elkaar ontmoeten en proberen elkaar te identificeren. Bovendien worden deze geluiden later vervangen door andere geluiden die beter bij de situatie passen.
  • De kreunende geluiden die cavia’s maken, worden over het algemeen gemaakt wanneer een situatie het dier ongemak bezorgt. Bijvoorbeeld wanneer een niet-ontvankelijk vrouwtje wordt benaderd door een reproductief mannetje.
  • Het piepgeluid wordt geproduceerd wanneer de cavia enige vorm van fysieke pijn ervaart, zich niet prettig voelt, of er een situatie is met stress voor het dier.

Het piepen is een manier van communiceren

Cavia’s piepen om met elkaar te communiceren en elk geluid heeft een specifieke functie. Vanuit een evolutionair perspectief is het waarschuwen van anderen voor een negatieve interactie met geluid veel effectiever dan een fysieke activiteit die meer energie vereist.

Kwestie van gezelligheid

Zoals uit vele onderzoeken blijkt, hebben sociale dieren zoals cavia’s complexe taalkundige mechanismen ontwikkeld om verschillende gevoelens en emoties over te brengen. Dit is gunstig voor alle leden van de groep, omdat ze gevaren sneller kunnen herkennen en onnodige onderlinge gevechten kunnen voorkomen. In de dierenwereld heeft alles een biologische reactie. Als je een cavia in huis hebt, is het daarom raadzaam om te proberen te begrijpen in welke situaties en met welke frequentie deze geluiden voorkomen. Ten slotte kan er een poging zijn om een ​​boodschap over te brengen, bijvoorbeeld stress of eenzaam voelen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

1 thought on “Waarom piepen cavia’s?”

Comments are closed.