Hond zindelijk maken
Honden

Hond zindelijk maken

Als je net een hond hebt gekregen, of als je er een bij je in huis hebt gehaald, dan is het belangrijk dat je hem leert om zindelijk te zijn. Dit is niet alleen voor jou gemakkelijker, maar ook voor de hond zelf. Wanneer een hond zindelijk is, is hij minder vatbaar voor ziektes en kan hij makkelijker in contact komen met andere honden.

Geduld en doorzettingsvermogen

Je hond zindelijk maken is een belangrijk onderdeel van het hondenbezit. Gelukkig is het proces van het leren van je hond om zindelijk te zijn niet moeilijk, hoewel het geduld en doorzettingsvermogen vereist. Als je begrijpt hoe je hond leert en wat zijn natuurlijke gedrag is, zul je in staat zijn om hem snel en gemakkelijk te leren om zindelijk te zijn.

Honden leren door associatie

Om een hond zindelijk te laten worden, is het belangrijk dat je weet hoe honden leren. Honden leren door middel van associatie. Wanneer ze iets doen en daar een positieve of negatieve ervaring mee hebben, leren ze hierdoor. Dit noemen we positieve of negatieve conditionering. Wanneer een hond iets positiefs ervaart wanneer hij zindelijk is, is de kans groot dat hij dit vaker gaat doen. Anderzijds, wanneer een hond iets negatiefs ervaart wanneer hij niet zindelijk is, is de kans groot dat hij dit minder vaak gaat doen.

Je hond belonen bij juist gedrag

Honden leren dus door middel van conditionering. Dit houdt in dat ze leren door middel van ervaring. Wanneer een hond iets doet en een positief resultaat krijgt, zal hij de neiging hebben om dat gedrag te herhalen. Dit is de basis van het leren van een hond om zindelijk te zijn. Je moet ervoor zorgen dat je jouw hond beloont wanneer hij zijn behoefte doet op de juiste plek. Dit kan in de vorm van een lekkernij of een aai over zijn kop. Het is belangrijk dat de beloning onmiddellijk is, zodat jouw hond weet dat het gedrag waarvoor hij werd beloond het gedrag is dat je wilt zien. Wacht je te lang, dan weet hij niet meer waarom hij de beloning krijgt en kan hij er minder enthousiast over worden.

Maak hem niet bang bij fout gedrag

Als jouw hond begint met het maken van een ongewenste plek in huis, is het belangrijk dat je hem niet uitvloekt of boos op hem wordt. Dit zal hem alleen maar bang maken en dit zal ervoor zorgen dat hij het gedrag gaat verbergen. In plaats daarvan moet je hem rustig en kalm naar de buitenkant brengen, zodat hij weet dat dit de plek is waar hij moet gaan.

Niet alle honden leren even snel

Een hond is over het algemeen een zindelijk huisdier. Toch zijn er sommige honden die nog wat extra hulp nodig hebben om zindelijk te worden. Honden zijn individuen net zoals wij en sommige leren sneller dan anderen. Ook is het belangrijk om te weten dat elke hond anders is en dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander hoeft te gelden.

Natuurlijke gedragingen

Naast positieve conditionering is het ook belangrijk dat je weet wat de natuurlijke gedragingen van een hond zijn. Wanneer je weet welke gedragingen van je hond normaal zijn, kan je hier beter op inspelen. Een hond heeft namelijk ongeveer 6-8 keer per dag de behoefte om te urineneren en ongeveer 2-3 keer per dag te poepen. Wanneer je hond dus vaker aan de lijn trekt, of met zijn staart heen en weer gaat zwaaien, is de kans groot dat hij naar het toilet moet. Als je hier op tijd inspeelt en hem snel naar buiten brengt, is de kans groot dat hij zindelijk wordt.

Kan een hond onzindelijk worden?

Honden kunnen ook onzindelijk worden door stress of angst. Wanneer een hond bang is of gestrest, kan dit ervoor zorgen dat hij onzindelijk wordt. Probeer daarom je hond zoveel mogelijk te laten ontspannen en niet te laten stresseren. Wanneer je merkt dat je hond gestrest is, probeer hem dan rustig te kalmeren en probeer hem te laten weten dat alles goed komt.

Houd het gedrag van je hond in de gaten

Hond zindelijk maken kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en geduld zal je hond het snel genoeg leren. Houd er rekening mee dat, ondanks alle voorbereidingen, sommige honden gewoon meer tijd nodig hebben dan anderen. Wees geduldig en laat je hond niet stresseren, dan komt alles goed.

Wat je moet doen om een hond zindelijk te maken, is hem of haar laten wennen aan het laten gaan op een bepaalde plek. Dit kan buiten zijn, op een mat, of op een andere plaats. Zorg ervoor dat je hond een regelmatig toiletbezoek kan doen, ongeveer een half uur nadat hij of zij een maaltijd heeft gehad, of na het spelen. Als je hond begint te snuffelen of te draaien, neem hem dan mee naar de plek waar hij of zij moet gaan. Van zodra je hond op de juiste plaats is gegaan, geef dan een beloning, zoals een brokje of een aai over zijn of haar rug.

Perfect pets – Zindelijkheidstraining hond en pup

Perfect pets – Zindelijkheidstraining hond en pup

puppy zindelijk maken – zindelijkheidsbox

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,50)

Petsly Urine Stop Spray – Dierentoilet

Petsly Urine Stop Spray – Dierentoilet

Voor Zindelijkheid Training, Puppytraining. Voorkomt markeren - 500ml

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,41)

Puppy Opvoeden: De Nieuwe Methode 1

Puppy Opvoeden: De Nieuwe Methode 1

Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,45)


Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.