Een puppy Met deze 5 tips maak je een goede start
Honden

Een puppy? Met deze 5 tips maak je een goede start

Honden zijn een van de meest populaire huisdieren in ons land. Niet zo gek, want de meeste honden zijn echte gezelschapsdieren. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan een puppy? Leuk toch om ermee op puppytraining te gaan bijvoorbeeld. Overweeg je om een puppy aan te schaffen moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Wij hebben 5 tips voor je, zodat je een goede start met het beestje kunt maken.

5 tips voor als je een puppy wilt kopen

De aanschaf van een puppy heeft nogal wat voeten in aarde. Het is iets waar je goed over na moet denken. Hieronder volgen 5 tips die zorgen dat je in ieder geval goed van start gaat.

Bezint eer gij begint

Dit spreekwoord gaat zeker op als je een puppy wil gaan kopen. Vragen die je voor jezelf moet beantwoorden is waarom je graag een hond wilt nemen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Ze kosten niet alleen geld maar vooral ook aandacht, tijd en energie. Denk aan de puppytraining, de verzorging en het meerdere malen per dag uitlaten.

Naast de tijd om een hond te verzorgen heb je ook wel ruimte in huis nodig. Bespreek dit ook goed met eventuele huisgenoten. Maak goede afspraken over de opvoeding en verzorging. Als je hier gevoelig voor bent, kunnen honden allergische reacties oproepen. Laat bij twijfel dan ook vooraf een allergietest doen.

Welke hond past bij mij?

Hartstikke leuk dat je een puppy gaat kopen. Maar welke hond neem je dan? Het is belangrijk dat je kiest voor een hond die bij jou past. Niet alleen voor wat betreft het uiterlijk en formaat, maar ook ten aanzien van het karakter van de hond.

Bedenk goed wat je er mee wilt gaan doen. Hoeveel tijd heb je dagelijks beschikbaar. Heb je kinderen of kleinkinderen in huis? Hoe ben je behuisd? Woon je op een kleine flat, dan is een grote hond niet zo handig. Maak een lijst waaraan jouw ideale hond aan moet voldoen en ga vervolgens op zoek op internet naar de hondenrassen die hier bij passen.

Zoek een betrouwbaar adres

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor ras, kies dan voor een betrouwbaar adres. Wil je een puppy van een rashond, kijk dan bij de raad van beheer voor de aangesloten fokkers. Zij moeten aan allerlei strenge regels voldoen. Controleer altijd de stamboom die bij de puppy wordt meegeleverd. Pas op voor zogenaamde broodfokkers die het niet zo nauw nemen en honden, vaak kruisingen, zonder stamboom leveren. Je kunt ook bij een particulier een puppy kopen, zeker als het een bastaard is. Laat de hond wel altijd goed nakijken door een dierenarts.

Laat je niet verleiden

Ga altijd meerdere keren kijken bij een nestje. Neem in het begin nooit kinderen mee en laat je niet verleiden tot aankoop. Zeker niet door een zielig ogende puppy of opdringere verkopers. Vraag ook altijd of je de moederhond mag zien. Mag dit niet, ga dan niet over tot aankoop. Stel een vragenlijstje op over de dingen die je wilt weten, zoals bijvoorbeeld het ontwormen en de inentingen.

Bereid je voor op de komst van je puppy en ga op puppytraining

Jouw puppy zal als die rond de 8 weken oud is, het nest mogen verlaten. Het is slim om je vast voor te bereiden op de komst van je nieuwe huisgenoot. Zorg er voor dat de hond een eigen plekje in huis krijgt. Koop een fijne mand voor hem en schaf alvast wat speeltjes aan. Andere zaken die je vast kunt aanschaffen zijn een voer- en waterbak, kwalitatief goed hondenvoer, snackjes ter beloning, een hondenriem en halsband of tuigje, verzorgingsproducten voor de vacht een tekentang. Zorg er tot slot ook voor dat je jouw puppy veilig in de auto kunt vervoeren.

Zoek ook alvast een goede dierenarts voor de benodigde inentingen en schrijf je in voor een puppytraining. Op een puppytraining leert je puppy enorm veel maar jij als baasje ook. Zo leert de puppy omgaan met andere honden, aan de lijn te lopen en hele basic commando’s als lig, zit, blijf et cetera. Het zal de communicatie tussen jou en je hond zeker ten goede komen en het zelfvertrouwen van jullie beiden een flinke boost geven.

Let er bij het uitkiezen van een puppytraining op dat de instructeurs gediplomeerd zijn. Ga vooraf een keer kijken om een indruk te krijgen. Is het niet te druk, wat voor honden lopen er rond en voel je je er comfortabel.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

Zindelijkheidstraining - Hondentoilet - 58 x 58 cm - 105 stuks

Zindelijkheidstraining - Hondentoilet - 58 x 58 cm - 250 stuks