Begrijp de neus van je hond.
Honden

Begrijp de neus van je hond

Begrijp de neus van je hond. Het reukvermogen van een hond is een biljoen keer sterker dan dat van ons. Aan de andere kant zien wij mensen veel beter dan honden. Het ligt dan ook voor de hand om ruiken bij honden te vergelijken met zien bij mensen..

Er zijn bijna geen honden die er niet van genieten om hun scherpe reukvermogen te gebruiken, en er zijn er veel die nooit volledig worden benut zonder neuswerk. Hoeveel neuswerk nodig is voor gebruik varieert van hond tot hond. Net zoals de vraag naar lichaamsbeweging anders is. Een jachthond heeft meestal een veel grotere behoefte aan lichaamsbeweging dan een joviale Labrador. Als een hond echter na veel lichaamsbeweging nog steeds energie en kracht over heeft, kan het zijn dat hij te weinig neuswerk heeft. De mengeling alleen oefenen of alleen neuswerk is voor geen enkele hond voldoende.

5 tot 10 minuten intensief neuswerk, b.v. B. bij mantrailing is voor een hond net zo vermoeiend als 45 tot 60 minuten beweging tijdens het lopen. Alleen neuswerk of alleen lichaamsbeweging is niet genoeg om een ​​hond volledig te benutten, sommigen hebben ook mentaal werk nodig (bijvoorbeeld trucjes leren). Voor regenachtige dagen is het goed om enkele zoekspelletjes achter de hand te hebben. Hoewel dit soort oefeningen en spelletjes natuurlijk ook goed voor de hond zijn als het buiten prachtig weer is.

Een hond wil, net als wij, al zijn zintuigen gebruiken om in balans te zijn. Het reukorgaan is het meest uitgesproken bij de hond. Net zoals wij alles willen zien, wil hij alles ruiken. We stoppen voor etalages, of komen in ieder geval langs om de producten snel te bekijken, en honden stoppen bij huishoeken, heggen en bloempotten. Ze ruiken aan grassprieten als ze voorbij komen en worden, net als kleine kinderen met de visuele indrukken op een weekmarkt, snel overweldigd door de geuren die daar worden aangeboden.

Begrijp de neus van je hond.

Het reukvermogen van een hond is een heel opwindend onderwerp waar elke hondenbezitter minstens één keer mee te maken zou moeten hebben. Ook omdat het zo helpt om de hond in het dagelijks leven beter te begrijpen.

De neus van de hond trainen

Er zijn veel manieren om het reukvermogen van een hond te gebruiken, te trainen, aan te moedigen of zelfs specifiek te trainen. Hier is een kort overzicht:

Mantrailing

Deze hondensport gaat over het vinden van mensen. Dit kan professioneel worden getraind voor noodgevallen zoals het zoeken naar een vermiste persoon in een estafette, of als vrijetijdssport in een mantrailinggroep voor de lol, zonder enige druk om te slagen. De hond leert een specifiek geurspoor te vinden en te volgen.

Volgen

Bij het speuren leert de hond een spoor te volgen. De focus ligt hier op een grondspoor en niet, zoals bij mantrailing, op het volgen van geurdeeltjes van de individuele geur, die door weer en wind alle kanten op kunnen waaien en vaak naast het eigenlijke grondspoor te vinden zijn. Je hebt geen mens nodig om een ​​spoor te zoeken, een spoor kan ook gelegd worden met een voorwerp dat over de grond sleept. Tracking kan worden beoefend als wedstrijdsport of gewoon als vrijetijdsbesteding.

Dummy Training

Dummytraining werd oorspronkelijk gebruikt om retrievers en jachthonden te trainen. De dummy werkt als dummy voor geschoten wild of eenden. De dummytraining kan echter ook zonder jachtambities en zonder grote inspanning met de hond worden uitgevoerd.

Zoekspelletjes

Er zijn tal van spellen met verborgen voorwerpen voor binnen en buiten. Van het snuffeltapijt tot lekkernijen verstopt in boomschors in het bos, jouw creativiteit kent geen grenzen.

In het dagelijks leven | Op reis

Zoals we altijd zien, ruiken honden altijd. Nieuwe omgevingen zijn daarom altijd bijzonder spannend. In de binnenstad is het aantal geuren natuurlijk veel hoger dan op een wandelpad door de natuur. Het is alleen belangrijk dat de hond de tijd krijgt om met de geuren om te gaan.

Een oefening zou kunnen zijn om je hond tijdens het wandelen zo lang als hij wil overal te laten snuffelen. Stel een tijd in voor de ronde, maar geen specifieke afstand.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.