Konijn tam maken - hoe doe je dat het beste?
Knaagdieren

Konijn tam maken – hoe doe je dat het beste?

Konijnen zijn sociale dieren en het is belangrijk dat ze gezelschap hebben van soortgenoten. Als je een konijn wilt tam maken, is het dus belangrijk dat je er twee aanschaft. Op die manier hebben ze altijd gezelschap en zullen ze zich minder vervelen.

Het duurt een paar weken voordat ze zich helemaal comfortabel voelen, maar door dagelijks te werken aan het tam maken van het konijn, kun je het proces versnellen.

Het konijn gewoon maken aan mensen

Het tam maken van een konijn gaat het beste als je het konijn van jongs af aan gewend maakt aan aanraking en aan het omgaan met mensen. Zorg ervoor dat je het konijn dagelijks aait en streelt, zodat het konijn vertrouwt raakt met aanrakingen. Als het konijn gewend is aan aanrakingen, kun je het konijn gaan optillen en vasthouden. Doe dit rustig en voorzichtig, zodat het konijn niet bang wordt.

Het konijn gewoon maken aan geluiden

Verder is het belangrijk dat je het konijn laat wennen aan geluiden en aan het omgaan met mensen. Zorg ervoor dat je regelmatig bij het konijn in de buurt bent, zodat het konijn jou gaat associëren met iets positiefs. Spreek ook rustig tegen het konijn, zodat het konijn ook aan je stem went.

Geduldig zijn is noodzakelijk

Het tam maken van een konijn is een proces dat tijd kost, maar als je geduldig bent en consistent bent in je aanpak, zal het konijn je uiteindelijk geheel vertrouwen en tam worden.

Maak het konijn niet bang

In het begin moet je het konijn rustig laten wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou als zijn nieuwe baasje. Het konijn moet leren dat je niets kwaads als bedoeling hebt en dat je hem niets zal aandoen. Dit kan door simpelweg een paar keer per dag even bij het konijn te gaan zitten en te praten tegen hem, zodat hij aan je stem went. Als het konijn jou niet meteen schuw aankijkt en wegloopt, is dat een goed teken en kun je de volgende stap zetten. Als het konijn wat meer gewend is aan je aanwezigheid, kun je proberen om hem te aaien.

Hoe kan je een konijn nu precies tam maken?

Het tam maken van een konijn is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd en geduld. Volg deze simpele stappen en jij zult binnen de kortste keren een vriendelijk gezelschapskonijn hebben:

 • Zorg ervoor dat het konijn veilig is en dat het zich prettig voelt. Zorg dat het konijn in een rustige kamer is met weinig lawaai en beweging. Zorg ook dat het konijn toegang heeft tot water en voedsel.
 • Ga langzaam en rustig te werk. Het konijn moet zich veilig voelen bij jou, dus ga rustig te werk en laat het konijn wennen aan jouw aanwezigheid.
 • Houd het konijn vast op de juiste manier. Zorg ervoor dat je het konijn stevig, maar niet te hard, vastpakt. Het konijn mag niet kunnen ontsnappen, maar moet zich ook niet ongemakkelijk of bang voelen.
 • Spreek zachtjes tegen het konijn en geef het aandacht. Het konijn moet weten dat jij vriendelijk bent en dat het geen reden tot angst heeft.
 • Maak het konijn gewend aan aanraking. Het konijn moet leren dat aanraking geen bedreiging is. Begin met het aaien van het konijn over de rug en werk langzaam naar de buik, de benen en de pootjes toe.
 • Maak het konijn gewend aan veranderingen. Zorg ervoor dat het konijn gewend raakt aan verschillende soorten aanraking, geluiden en bewegingen. Dit zal het konijn helpen zich minder bang te voelen en het zal jou ook helpen om beter met het konijn om te gaan.
 • Beloon het konijn voor goed gedrag. Geef het konijn een knuffel of een lekker hapje als het braaf is. Dit zal het konijn laten weten dat je tevreden bent. Het zal je, de volgende keer dat je het konijn wilt tam maken, een stuk makkelijker maken.
 • Een konijn tam maken kan in het begin spannend zijn, maar door geduldig te zijn en het konijn de tijd te geven, zul je merken dat het steeds meer vertrouwen krijgt.
 • Geef het konijn tijd en ruimte om zich te verplaatsen. Laat het konijn wennen aan je aanwezigheid door in de buurt te zijn zonder het te storen. Op deze manier kan het konijn wennen aan je geur en je stem.
 • Konijnen zijn propere dieren en ze houden ervan om alles schoon te houden.
 • Houd je sessies kort en rustig, zodat het konijn niet overstuur raakt. Als het konijn merkt dat het tam wordt, zal het steeds meer vertrouwen krijgen en zal het zich steeds meer comfortabel voelen.
 • Zorg ervoor dat het konijn zich veilig voelt door het in een rustige kamer neer te zetten met weinig bedreigende activiteiten.
 • Begin met het aaien van het konijn op de rug en werk langzaam naar de buik en de poten toe. Als het konijn verstijft of probeert weg te lopen, stop dan meteen en probeer het later opnieuw.
 • Bied lekkernijen aan als het konijn tam wordt. Dit kan het proces versnellen en het kan het konijn ertoe aanzetten om vertrouwen te krijgen en snel tam te worden.
 • Spelen met het konijn kan het tam maken en het zal zich steeds meer op zijn gemak voelen. Probeer spelletjes zoals het rollen van een bal of het aanbieden van een kartonnen doos om in te kruipen.

Starten met het aanraken van de neus, de kin en de oren

Het is niet moeilijk om een konijn tam te maken, maar het kost wel enige tijd en geduld. Voordat je een konijn aanraakt, moet je ervoor zorgen dat het konijn gewend is aan je aanwezigheid. Zorg ervoor dat je regelmatig bij het konijn in de buurt bent, maar laat het konijn niet merken dat je er bent. Als het konijn gewend is aan je aanwezigheid, kun je beginnen met het aanraken van het konijn. Begin met het aanraken van het konijn op de plekken waar het het meeste aan kan wennen, zoals de neus, de kin en de oren. Als het konijn hieraan gewend is, kun je het konijn overal aanraken.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

1 thoughts on “Konijn tam maken – hoe doe je dat het beste?”

Comments are closed.