De beste tips tegen vervelende dierenharen
Verzorging en weetjes

De beste tips tegen vervelende dierenharen

De beste tips tegen vervelende dierenharen. Vrijwel iedere honden- of kattenbezitter kent het probleem van vervelende dierenharen. Zelfs als je van je huisdier houdt en geniet van de tijd samen, de rondvliegende haren op meubels, de vloer en op kleding maken deel uit van het minder aangename deel van het samenleven.

We geven waardevolle achtergrondinformatie en handige tips die het omgaan met dierenharen gemakkelijker maken.

De beste tips tegen vervelende dierenharen

Meer dan 44 procent van alle Nederlanders kent het probleem van dierenhaar in het huishouden. Znder zoek wijst uit dat bij de populatie huisdieren, vooral harige vrienden op de eerste plaats staan. Katten staan ​​daarmee op de eerste plaats met 22 procent. Op de tweede plaats staan ​​honden met 17 procent.

Dat harige dieren vooral populair zijn bij mensen heeft veel te maken met hun pluizige oppervlak. Het strelen en aanraken van de vacht van uw geliefde huisdier wekt gevoelens van troost op. Bijna geen kattenbezitter ontkomt aan het troostrijke en warme knuffelgedrag van hun trouwe viervoeter. Misschien is het de zijdezachte kattenvacht waar mensen vooral van houden? Of het nu een kat of een hond is, de vacht van onze dierenvriend zorgt ervoor dat we ons wat dichter bij onze eigen dierlijke natuur voelen.

Waarom verharen onze huisdieren?

Net als wij mensen verliezen onze dierenvrienden elke dag haar. Omdat honden en katten de meest populaire huisdieren zijn onder Nederlanders, kennen veel eigenaren van gezelschapsdieren dit probleem maar al te goed. Dezelfde jaarlijkse cyclus werkt voor katten en honden. Twee keer per jaar wordt de vacht intensiever verhaart om zich aan te passen aan het seizoen. Dit gebeurt bij beide dieren in het voor- en najaar.

Zodra er honden of katten in huis zijn, blijven hun haren vastzitten aan textiele oppervlakken. Haren verzamelen zich vooral op knuffelkussens of dekens. Hoe vaker het wordt schoongemaakt, hoe minder haren rondvliegen of aan kleding blijven kleven. De meest voor de hand liggende oplossing voor dit probleem zijn stofzuigers. Uitgerust met verschillende mondstukopzetstukken, verwijderen ze niet alleen stof van harde vloeren en textieloppervlakken, maar nemen ze ook dierenharen op. Er zijn speciale stofzuigeropzetstukken voor dierenharen die zelfs gebruikt kunnen worden om minder schuwe honden op te zuigen.

Kattenhaar

Regelmatig borstelen helpt de hoeveelheid kattenhaar in huis te verminderen.

Wanneer een kat zijn vacht verandert met de seizoenswisseling, verliest hij maar liefst 12 tot 24 procent van zijn totale lichaamsgewicht. In het voorjaar, als het warmer en zonniger wordt, verliest ze haar warmere winterjas. In plaats daarvan beschermt de lichtere zomerjas ze tegen de hitte en UV-stralen van de zomerzon. In de herfst daarentegen valt het dunnere zomerjurkje om plaats te maken voor een dikkere winterjas. De isolerende ondervacht zorgt voor een betere bescherming tegen de kou.

Deze cyclische haarverandering is vooral waar te nemen bij buitenkatten. De vachtwisseling wordt gecontroleerd door temperatuur en daglichtduur. Deze extreme temperatuurverschillen bestaan ​​niet bij puur huiskatten en daarom kunnen ze door de vele kunstmatige lichtbronnen het hele jaar door verharen.

  • Regelmatig borstelen is niet alleen aan te raden bij langharige katten. Verzorging heeft ook een verlichtend effect op kortharige katten. Op het moment van verharen moeten ze dagelijks worden geborsteld. Daarnaast bevordert het poetsen de doorbloeding van de huid en komt er iets minder haar in de maag van de kat terecht.
  • Olieadditieven voor de vacht. Een kleine hoeveelheid door het voer mengen is een kleine hulp voor de kat, vooral tijdens de vachtwisseling.Aangezien een kat toch meerdere keren per dag aan zijn eigen vacht likt en aait, maakt het toevoegen van de olie het gemakkelijker om ingeslikte haren te verwijderen. Ook zorgt wat hoogwaardige lijnzaadolie voor de aanvoer van onverzadigde vetzuren.

Hondenhaar

Twee keer per jaar mogen honden ook vaker hun haar laten vallen. Zo’n vachtwisseling bij een hond duurt tot wel zeven weken en wordt mede bepaald door veranderingen in licht en temperatuur.

Hondenborstels kunnen helpen. Bij regelmatig gebruik helpen ze niet alleen bij het verzamelen van haren, maar zijn ze ook een aangename vachtverzorging en een liefdevolle verzorging. Er zijn verschillende vachtborstels voor kortharige en langharige honden verkrijgbaar.
Hondendekens: Als de hond voornamelijk op de toegewezen plekken blijft, verspreidt het haar zich vooral daar. Dit gaat de ongeremde verspreiding in het appartement tegen.
Diverse schoonmaakhulpmiddelen. Van rubberen bezems tot plakband tot stofwissers, er zijn een aantal trucs en tips voor gladde vloeren die haar helpen verwijderen. Uitproberen helpt hier vaak.

Dierenhaarallergieën en dierenliefhebbers

Voor een bepaalde groep mensen is het behaarde nageslacht van honden en katten niet alleen een kwestie van esthetiek of netheid. Je heeft een allergie gekregen voor huidschilfers van huisdieren. Volgens een recent onderzoek is ongeveer tien procent van de mensen in Nederland allergisch voor dierenhaar. De allergie wordt voornamelijk veroorzaakt door kattenhaar. De allergene stoffen zijn de lichaamsvloeistoffen die aan het haar kleven als je eraan likt. De meeste mensen die allergisch zijn voor dierenhaar houden geen huisdier. Als het verlangen naar een harige metgezel echter erg groot is, zijn bepaalde rassen beter dan andere. Sommige kortharige hondenrassen zoals Yorkshire Terriers of Poodles worden als bijzonder allergievriendelijk beschouwd. Bij katten wordt het moeilijker omdat hun haar fijner is en moeilijker te verwijderen. Immunisatie van een persoon die allergisch is voor dierenhaar kan hier soms helpen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

Vermindert Haaruitval Tot 90% - Hondenborstel - L