Welk soort knaagdier past bij mij?
Knaagdieren

Welk soort knaagdier past bij mij?

Wellicht dat je er al een tijdje mee in je hoofd loopt om een knaagdier aan te schaffen. Je krijgt er veel voldoening en liefde van. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet welk knaagdier wat nodig heeft zodat je de juiste keus kunt maken. Misschien is de hamster wel het meest geschikt voor jou maar misschien ook wel een muis. Na het lezen van dit artikel weet je precies welk knaagdier het best bij jou past.

Een knaagdier, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je je zoektocht start naar een knaagdier zul je al snel merken dat er diverse soorten knaagdieren zijn. Ieder met zijn kenmerken en daarom past de één beter bij jou dan de ander. De knaagdier is zo benoemt omdat ze allemaal een identiek gebit hebben. Ze bezitten allen over vier snijtanden en stopt niet met groeien. Dat is ook de reden waarom deze dieren graag knagen en gek zijn op knabbelen. We nemen in dit artikel de konijn ook mee ondanks dat dit officieel geen knaagdier is. Ze vallen eigenlijk onder de categorie haasachtigen. De grote verschillen zitten hem in de twee snijtanden die de konijn extra heeft.

Hamsters

We trappen af met de hamster. Een knaagdier dat in Nederland razend populair is. Van nature leven deze dieren in hun eentje en daarom zijn meerdere hamsters in één verblijf geen goed idee. Doordat het nachtdieren zijn zie je ze overdag weinigs actiefs doen. Ze slapen en ontspannen zodat de in de avond voldoende energie hebben. Deze knaagdieren zijn eenvoudig tam te krijgen waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor kinderen. Ze worden gemiddeld drie jaar oud en worden zo’n 16 centimeter groot. Je kunt ook kiezen voor een dwerghamster. Die worden ongeveer tien centimeter.

Cavia’s

Als je een cavia in huis haalt zul je op veel momenten veel liefde van ze ontvangen. Ze zullen naar je fluiten als je ze eten geeft omdat ze dan zo blij worden. Ze zijn hartstikke tam en daarom is het een goede optie voor je kinderen als je ze een huisdier wilt geven. Wat belangrijk is om te weten is dat cavia’s normaal gesproken in een groep leeft. Het is daarom aan te raden om twee cavia’s aant es schaffen zodat ze zich gelukkig voelen. Je wilt natuurlijk niet dat ze vervelend gedrag gaan vertonen. Ze worden gemiddeld vijf jaar oud, mits gezond. Qua gewicht zitten tussen de 600 en 1300 gram. Ze bereiken een maximale lengte van 30 centimeter.

Ratten

Als je een knaagdier wilt dat eenvoudig tam te krijgen is kun je kiezen voor de rat. Ze laten zich makkelijk oppakken en vinden dit zelfs fijn. Het is zelfs een mogelijkheid om ze zindelijk te krijgen. Een ding is wel: ratten kun je niet alleen houden. De kans op agressief gedrag is dan groot. Zorg er daarom dus voor dat ze minimaal met zijn tweeën zijn en het liefst zelfs meer. Gemiddeld worden ze drie jaar oud, worden ze 26 centimeter lang en hebben een gewicht van maximaal 600 gram.

Muizen

Net als bij ratten hebben ook muizen een maatje nodig om zich gelukkig te voelen. De muis is daarnaast een stuk minder geschikt als huisdier omdat ze moeilijk tam te maken zijn. Het oppakken en knuffelen met de muis is daarom meestal geen optie. muizen voeren overdag weinig uit omdat het nachtdieren zijn. Ze zijn wel een stuk kleiner als de rat. Ze worden maximaal 11 centimeter groot en behalen maar een gewicht tussen de 30 en 70 gram. Vaak worden ze niet ouder dan twee jaar.

Chinchillas

Een wat minder bekende knaagdier bij het grote publiek is de chinchilla. Een groot verschil met de knaagdieren die we net hebben besproken is dat deze een stuk ouder kan worden. Chinchillas worden over het algemeen tussen de tien en achttien jaar oud. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat ze op en gezonde manier door het leven gaan. Ze zijn dol op springen en kunnen ook heel erg goed klimmen. Zorg er daarom voor dat dit dier voldoende ruimte heeft maar ook met meerdere niveaus. Ook voor de chinchilla geldt dat het groepsdieren zijn en daarom moet je er minimaal twee van hebben. Het is mogelijk om ze tam te maken maar is een pittige opdracht. Ze vallen op door hun lange staart en bereiken een lengte van maximaal 35 centimeter.

Konijnen

Konijnen zijn dus officieel geen knaagdieren maar toch nemen we hem mee omdat ze zo populair zijn. En in veel gevallen weet men niet eens dat het geen knaagdier is. Bij het aanschaffen van een konijn zul je er minimaal twee moet nemen omdat ze niet alleen kunnen leven. Ze worden hier ongelukkig van en kunnen ongewenst gedrag vertonen. Het zijn actieve beesten die dol is op bewegingen. Creëer daarom zoveel mogelijk ruimte voor de konijnen zodat ze hun energie kwijt kunnen. Er zijn verschillende soorten konijnen. Denk bijvoorbeeld aan de dwergkonijn. Deze wegen pak m beet maar één kilo waardoor ze uiterst geschikt zijn wanneer je kinderen hebt. Er zijn ook konijnen die een stuk groter zijn, dit is de Vlaamse reus. Konijnen bereiken een maximale leeftijd van tien jaar.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.