Vlooien en teken, wat doe je het beste?
Honden Katten

Vlooien en teken, wat doe je het beste?

Wanneer honden of katten last hebben van vlooien en teken kunnen ze hier erg veel last van ervaren. Het is daarom van groot belang dat je er alles aan doet om het te voorkomen. Mocht het onverwachts toch gebeuren dat je huisdier last krijgt van vlooien en teken dan leggen we je uit hoe je dit kunt gaan bestrijden.

Het verwijderen van teken bij hond of kat

Als je je huisdier hebt onderzocht en je komt een teek tegen hoef je niet direct in paniek te raken. In de meeste gevallen zijn ze eenvoudig te verwijderen. Je doet dit met bijvoorbeeld een tekentang. Je zou ook gebruik kunnen maken van een tekenlasso. Het is maar net wat je zelf handiger vindt. Beide producten zijn even effectief.

De eerste stap is de pen tegen de huid aan te zetten. Vervolgens is het de bedoeling dat je de kop van de teek probeert te pakken. Als dit lukt haal je de pen op laag tempo omhoog. De teek kun je weggooien door bijvoorbeeld weg te spoelen in de wc of tussen en plakbandje te plaatsen en daarna bij het restafval te gooien. Om er zeker van te zijn dat de teek volledig is verwijderd controleer je de plek nog eens goed. Je zou de wond eventueel kunnen behandelen met jodium. Alcohol is ook een optie.

Strijdplan tegen vlooien

Op het moment dat je vlooien wilt gaan bestrijden is het allerbelangrijkst om alles goed schoon te maken. Zo geef je vlooien zo min mogelijk kans. De plaatsen waar je huisdier het meeste komt verdienen daarbij nog wat extra aandacht. Als je de stofzuiger hebt gebruikt moet je de zak iedere keer weggooien. Belangrijk is dat de zak wordt dichtgemaakt omdat eventuele vluchtende larven te voorkomen. Verder moeten alle dekens en kussenhoezen worden gewassen op 90 graden. Eventuele knuffels van kinderen moeten ook mee in de was. De bankstel en stoelen van stof moeten goed worden gereinigd.

Verder kun je verschillende producten aanschaffen om vlooien zoveel mogelijk te voorkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een vlooienband, omgevingsspray en shampoo’s.

Tegenwoordig kun je ook de dierenarts om hulp vragen, want er bestaat de ogelijkheid om bij de arts een spuit of ander midel te halen, waardoor je dier beter beschermd is tegen vlooien en teken.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.