Moet je een hond laten ontwormen?
Honden

Moet je een hond laten ontwormen?

Eén van de dingen waar je mee te maken gaat krijgen bij het aanschaffen van een hond is ontwormen. Het kan zijn dat je niet precies weet wat het inhoudt en waarom je het zou moeten doen. We gaan we wat dieper op in zodat je er alles over weet. Wat je in ieder geval moet weten is dat jehond ontwormen  zo belangrijk is, want ze worden zelfs besmet geboren. Verder kunnen ze er hartstikke ziek van worden en er zelfs aan overlijden.

Hond ontwormen

Wat je misschien nog niet wist is dat honden al van puppy’s af aan last hebben van spoelwormen. Wanneer ze ouder worden kunnen larven zichzelf toegang verschaffen in de hond waardoor er kans bestaat op wormeieren. Dit gebeurd buiten omdat het te vinden is in bijvoorbeeld zand maar ook aarde. Het is daarom van groot belang dat je hond op jonge leeftijd al wordt ontwormd. Zo voorkom je dat je viervoeter ziek wordt.

Waar heeft een hond last van als ze wormen hebben?

De grootste klacht waar honden last van hebben wanneer ze wormen hebben zijn klachten aan de maag en darmen. Dit kan zelfs overgaan tot een chronisch probleem. Het komt ook voor dat de darm wordt afgesloten met de dood als gevolg. Zowel puppy’s als oudere honden hebben kans op grotere klachten omdat ze kwetsbaarder zijn.

Het wil absoluut niet zeggen dat honden die gezond ogen geen last kunnen hebben van wormen. Integendeel zelfs. Ondanks dat het natuurlijk fijn is dat er geen klachten zijn is het wel besmettelijk. Ze kunnen andere honden besmetten maar ook mensen. Zorg er daarom dus voor dat je je hond ontwormt.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Hoe vaak je je hond moet ontwormen verschilt of het een pup is of een volwassen hond. Als het een volwassen hond betreft doe je dit ongeveer drie tot vier keer per jaar. Dit kun je doen met behulp van een wormenkuur. Voor sommige dieren is het beter om vaker ontwormt te worden. Voor een passend advies kun je contact opnemen met je eigen dierenarts.

Het ontwormen van een puppy is wat complexer. Op het moment dat een puppy twee weken oud is moet het voor het eerst worden ontwormd. Dit herhaal je iedere week tot het spenen is begonnen.  Dan hebben ze iedere maand een kuur nodig tot ze de leeftijd van een half jaar bereiken. Tot slot moeten ze nog twee kuren krijgen, om de drie maanden tot ze één jaar zijn.

Bijwerkingen van wormenkuren

Zoals bij iedere medicatie is er ook bij wormenkuren kans op bijwerkingen. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat jouw viervoeter daar last van gaat krijgen maar het is goed om er op voorbereid te zijn. Zorg er natuurlijk ook voor dat je altijd eerst de bijsluiter geeft voordat je de kuur daadwerkelijk toedient. Eventuele bijwerkingen die op kunnen komen zetten zijn klachten aan de huid, jeuk, braken, diarree of veranderlijk gedrag. Ze kunnen bijvoorbeeld wat trager reageren of vertonen juist hypergedrag.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.