Hoe kippeneieren uit laten broeden
Vogels

Hoe kippeneieren uit laten broeden?

In principe is het mogelijk kippeneieren uit te broeden, maar het is niet erg ingewikkeld. Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden als je dit wilt doen, en het is belangrijk dat je de instructies goed volgt. Als je niet voorzichtig bent, kan het broeden van kippeneieren leiden tot verdraaiingen en breuken in de eieren, of zelfs vergiftiging. Kippeneieren uitbroeden is een leuke en leerzame activiteit die je onder andere met je kinderen kunt doen.

Als je kippeneieren wilt laten uitbroeden is het bijvoorbeeld belangrijk dat de temperatuur van het broedsel op peil blijft. Te hoge of te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de eieren niet uitbroeden, of dat de kuikens die uitkomen niet gezond zijn. Ook is het belangrijk om het broedsel schoon te houden. Dit voorkomt dat er bacteriën in het broedsel komen die de eieren of de kuikens kunnen beschadigen.

Ziektes en geen immuunsysteem

Kippeneieren uit laten broeden is een leuke en interessante activiteit. Hoewel je kippeneieren kunt uitbroeden om nieuwe kippen te krijgen, is het belangrijk om te beseffen dat de kuikens die uitkomen mogelijk niet gezond zijn. Ze hebben geen immuunsysteem en ze zullen dus vatbaarder zijn voor ziektes.

Gebruik een broedei incubator

Het is niet moeilijk om kippeneieren uit te laten broeden, maar het is wel belangrijk om een aantal dingen in acht te nemen. Allereerst is het belangrijk dat de eieren schoon zijn. Dit betekent dat er geen vuil opzit. Vervolgens moeten de eieren in een broedei incubator gelegd worden. Een broedei incubator is een apparaat waarin de temperaturen en de vochtigheid nauwkeurig geregeld kunnen worden. Zorg ervoor dat de temperatuur in de broedei incubator tussen de 22 en 25 graden Celsius blijft. De vochtigheid in de broedei incubator moet ongeveer 55% zijn.

De eieren regelmatig draaien

Zorg ervoor dat je de eieren elke dag draait, zodat alle kanten van het ei evenveel warmte krijgen. Na ongeveer 21 dagen zullen de kuikens uitkomen. Wanneer de kuikens uitkomen, is het belangrijk dat ze direct in een kuikenbroederij geplaatst worden. Een kuikenbroederij is een warmte- en vochtigheid gecontroleerde ruimte waarin de kuikens verder kunnen groeien. Zorg ervoor dat de temperaturen in de kuikenbroederij ongeveer 30 graden Celsius zijn en de vochtigheidsgraad ongeveer 70%. De kuikens zullen na ongeveer 8 weken klaar zijn om naar buiten te gaan.

Hoe moet je een broedmachine gebruiken?

Als je kippeneieren wilt laten uitbroeden via een broedmachine, moet je een aantal dingen in acht nemen. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de kippeneieren schoon zijn voordat je ze in de broedmachine legt. Vervolgens moet je de temperatuur instellen op ongeveer 37,5 graden Celsius. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid rond de 80% is. De duur van het uitbroeden hangt af van het soort ei dat je hebt. Kippeneieren moeten ongeveer 21 dagen uitbroeden voordat ze klaar zijn om uit te komen.

Soms langer dan 21 dagen

Tot slot, als je kippeneieren hebt gezien die er uitzien alsof ze klaar zijn om uit te komen, wacht dan nog een paar dagen voordat je ze uit het broedgebied haalt. Soms duurt het namelijk een paar dagen extra voordat alle eieren uitgekomen zijn.

Manieren om kippeneieren te laten uitbroeden

Als je kippeneieren wilt laten uitbroeden, moet je eerst een broedgebied maken. Dit kan buiten zijn, maar je kunt ook een broedkast of een incubator gebruiken. Vul het broedgebied met broedmaterialen, zoals houtsnippers of kippenmest, en zet de eieren dan voorzichtig in het broedgebied. Zorg ervoor dat de eieren niet beschadigd raken en dat ze niet uitrollen. Kluts een ei dan in en dep het voorzichtig in het broedgebied. Herhaal dit met alle eieren.

Het broedgebied op de juiste plaats zetten

Zet het broedgebied dan op een warme, donkere plek. Houd het broedgebied warm door een warmtekachel of een broedlamp te gebruiken. Zorg ervoor dat de temperatuur rond de 21-23 graden Celsius blijft. Na 21 dagen zullen de kuikens uitkomen.

Het broedgebied in het licht plaatsen

Wanneer de kuikens uitkomen, zullen ze hun weg naar het licht zoeken. Zet het broedgebied dan in het licht, zodat de kuikens naar het licht kunnen kruipen. Wacht nog een paar dagen voordat je de kuikens uit het broedgebied haalt.

Voldoende tijd en aandacht besteden aan het uitbroeden

Het uitbroeden van kippeneieren vereist enige tijd en aandacht, maar het is een leuke en boeiende ervaring. Om ervoor te zorgen dat jouw eieren goed uitkomen, moet je volgende instructies opvolgen:

Een broedmachine of warmtekussen gebruiken

Zorg ervoor dat je een broedmachine of een ander warmtekussen hebt voordat je begint. Kippeneieren moeten worden bewaard op een temperatuur van ongeveer 37,5 graden Celsius.

Wees voorzichtig met het plaatsen van de eieren in het broedgebied

Zet de eieren voorzichtig in het broedgebied. Let erop dat ze niet rollen of tegen elkaar aanstoten.

Verwijder eventueel vuil in het broedgebied

Zorg ervoor dat het broedgebied schoon is voordat je de eieren erin legt. Gebruik een doek om eventuele stofjes of vuil weg te vegen.

De temperatuur in het broedgebied moet 21 dagen constant blijven

Bewaar de eieren in het broedgebied gedurende circa 21 dagen. Zorg ervoor dat de temperatuur in het broedgebied constant blijft.

De kuikens maken een klein gaatje in het ei voordat ze er uit gaan komen

Wanneer de 21 dagen voorbij zijn, kruipen de kuikens soms uit het ei door een klein gaatje in het ei te maken. Het is normaal als er een paar kuikens zijn die niet uit het ei kruipen. Wacht nog een paar dagen voordat je de kuikens uit het broedgebied haalt. Soms duurt het namelijk een paar dagen voordat alle eieren uitgekomen zijn.

Voorzie voldoende drinkwater, voer en warmte

Zorg ervoor dat de kuikens in een schone en droge omgeving terechtkomen. Bied voor voldoende voedingsstoffen en warmte zoals voer, drinkwater en een warmtekussen.

De kuikens opvolgen in de begindagen

Houd de kuikens een paar dagen in de gaten. Wanneer ze zich aanpassen aan de nieuwe omgeving en als ze goed eten en drinken, kun je ze vrij laten rondlopen.

Door deze instructies op te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw kippeneieren goed uitkomen en dat je gezonde kuikens krijgt.

Slimme Broedmachine voor eieren

Slimme Broedmachine voor eieren

Automatische rolsysteem met geïntegreerd schouwlamp - incl accessoires - hygrometer - waterflesje met spitse tuit met Nederlandse handleiding

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,50)Broedmachine Automaat

Broedmachine Automaat

30 Eieren met schouwlamp.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,50)

Incubato Broedmachine

Incubato Broedmachine

7 eieren - inclusief staaflamp

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

7 eieren - inclusief staaflamp