Kippen houden en verzorgen
Vogels

Kippen houden en verzorgen

Kippen zijn gemakkelijk te onderhouden en ze hebben weinig ruimte nodig. Je kunt kippen commerciële voer geven, of ze laten grazen in je tuin. Kippen houden is een leuke hobby die ook nog eens gezond eten oplevert. Als je overweegt om kippen te houden, moet je er rekening mee houden dat ze een aantal eigenschappen hebben die andere huisdieren niet hebben.

Enkele weetjes over kippen

Kippen zijn intelligente dieren en ze kunnen soms ondeugend zijn. Ze zijn ook erg sociaal en ze houden ervan om in groep te leven. Kippen zijn erg schoon en ze zullen zichzelf wassen met hun snavel. Ze moeten regelmatig gevoerd worden met verschillende soorten voedsel, zoals graan, groenten en fruit. Kippen kunnen ook verschillende soorten ziektes krijgen, dus het is belangrijk om ze regelmatig te controleren op eventuele problemen. Ook kunnen ze hun pluimen verliezen als ze stress ervaren of als ze ziek zijn.

Tips om kippen goed te verzorgen

Als je kippen wilt houden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hieronder vind je enkele tips over hoe je dit kunt doen.

Kippen leven graag in groep

Kippen zijn sociale dieren en ze hebben elkaar nodig om gelukkig te zijn. Ze zullen ook eieren leggen, maar als je eieren wilt, moet je er minstens twee houden.

Normaal gedrag van kippen

Kippen kunnen soms grommen of kakelen als ze een ander dier of persoon zien, maar dit is normaal gedrag en ze zijn meestal niet gevaarlijk. Houd verschillende kippen in je achtertuin en je hebt een voortdurende bron van eieren.

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?

Kippen moeten ongeveer een vierkante meter ruimte hebben. Dit is om te voorkomen dat ze elkaar gaan pikken.

Wat hebben kippen nodig?

Kippen hebben een voer- en een drinkbak nodig. Het voer moet vers en droog zijn. Er zijn speciale kippenvoeders verkrijgbaar, maar je kunt ze ook gewoon brokjes voeren. Kippen hebben ook graag wat vers gras of groente.

Elke dag vers water

Kippen moeten elke dag vers water hebben. Een drinkbak is hiervoor perfect, maar als het water in de drinkbak vies wordt, moet je het meteen vervangen. Schoon en vers water is belangrijk voor kippen.

Voeding voor kippen

Zorg ervoor dat je kippen schoon en veilig voer hebben. Een voederbak is hiervoor perfect. Het voer moet schoon zijn. Vervang het regelmatig. Geef de kippen verschillende soorten voedsel. Kippenvoer is het beste, maar je kunt ook andere voedingsmiddelen geven, zoals groenten, fruit, noten, zaden, brood en gekookte aardappelen. Doe dit echter met mate, want te veel voedsel kan de kippen dik maken.

Verkoudheden bij kippen

Kippen zijn gevoelig voor verkoudheid, dus let goed op als ze niezen of als ze een slechte eetlust hebben. Doe regelmatig een controle op de kippen. Kippen kunnen altijd ziek worden of gewond raken, dus controleer regelmatig of alles goed gaat met hen. Als je iets verdachts ziet, neem dan meteen contact op met een dierenarts.

Zorg ervoor dat je kippen een schoon en veilig huis hebben

Een kippenhok is perfect, maar je kunt ze ook in een ren houden. Zorg ervoor dat het hok of de ren voldoende bescherming biedt tegen wind, regen en andere weersomstandigheden. Het is ook belangrijk dat je kippen een comfortabel huis hebben. Een kippenhok met een dak is perfect. Zorg er ook voor dat er voldoende ventilatie is en dat de kippen genoeg ruimte hebben om te bewegen.

Kippen poepen veel, dus je moet de kippenren regelmatig schoonmaken. De kippenren regelmatig schoonmaken helpt hen om gezond te blijven. Als je de kippenren regelmatig schoonmaakt, zorg je er ook voor dat ongedierte buiten blijft.

Rustplaatsen voor kippen

Zorg ervoor dat er voldoende zitplaatsen zijn in de kippenren. Kippen houden er namelijk van om te zitten en te rusten.

Een nestkast voor de kippen

Zorg ervoor dat je kippen een schone en een veilige plaats hebben om eieren te leggen. Een nestkast is perfect. Zorg ervoor dat de kippen gemakkelijk toegang hebben tot het nest en dat het schoon is.

Voldoende beweging voor de kippen

Je kippen moeten genoeg beweging krijgen. Een kippenren is hiervoor perfect. Zorg ervoor dat de kippen toegang hebben tot de ren en dat er genoeg ruimte is om te bewegen.

Kippen moeten zich kunnen wassen

Zorg ervoor dat je kippen zich regelmatig kunnen wassen. Een bad voor de kippen is perfect. Zorg ervoor dat de kippen toegang hebben tot het bad en dat het water schoon is.

Kippen zijn gevoelige dieren

Houd er rekening mee dat kippen niet alleen pluimvee zijn, maar ook gevoelige dieren die goede verzorging en aandacht nodig hebben. Om ze gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk dat je weet hoe je hen moet verzorgen.

Soorten kippen

Kippen kunnen onderverdeeld worden in verschillende soorten, afhankelijk van hun uiterlijk, hun herkomst, hun gedrag of andere kenmerken. Sommige kippensoorten zijn beter geschikt voor het houden als huisdier, terwijl andere kippen meer geschikt zijn voor het leveren van eieren of vlees. De meeste mensen kiezen ervoor om legkippen in de tuin te houden.

Legkippen

Legkippen zijn kippen die worden gehouden voor de eieren die ze leggen. Er zijn steeds meer mensen die kippen in hun achtertuin houden. Deze kippen hebben vaak veel ruimte en kunnen zich vrij bewegen. Sommige mensen houden kippen omdat ze de eieren willen, anderen omdat ze van de dieren houden.

Vleeskippen en eieren kippen

Kippen kunnen tot 10 jaar oud worden, maar de gemiddelde levensduur van een legkip is ongeveer 4 jaar. Er zijn twee belangrijke soorten legkippen: vleeskippen en eieren kippen. Vleeskippen zijn groter en wegen meer, en worden meestal gekweekt voor hun vlees. Eieren kippen zijn kleiner en produceren meer eieren. Kippen produceren het meeste van hun eieren in het voorjaar en de zomer.

Kippeneieren bevatten veel voedingsstoffen

Kippeneieren bevatten veel eiwitten en zijn een goede bron van voedingsstoffen. Eiwitten helpen bij het bouwen en het onderhouden van spieren, en ze zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem. Kippeneieren bevatten ook cholesterol, maar dit kan het cholesterolgehalte in het bloed niet verhogen. Kippeneieren zijn een gezonde voedingskeuze, en kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Kippeneieren zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Ze voorzien het lichaam van vele essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, waaronder eiwitten, vitamines B12, ijzer en fosfor.

Een kip als huisdier houden

Een kip is een geweldig huisdier voor mensen die graag een dier hebben dat ze kunnen aaien en troosten. Kippen zijn ook een goede optie voor mensen die geen huisdier willen dat veel ruimte in beslag neemt. Ze zijn echter niet geschikt voor iedereen. Als je van plan bent om een kip als huisdier te nemen, moet je er rekening mee houden dat kippen veel verzorging en aandacht nodig hebben. Kippen kunnen ook agressief worden als ze niet genoeg aandacht krijgen. Zorg ervoor dat je genoeg tijd voor je kip hebt en dat je kip een goede plek heeft om te leven. Als je kip genoeg aandacht krijgt, zal ze je vast en zeker gaan waarderen als een goede vriend!

Zitstok kip groot – Voor in kippenhok

Zitstok kip groot – Voor in kippenhok

Kippenschommel - kippen speelgoed - kippen accessoires

Verkrijgbaar bij

bol.com

Kippenhok Ecoflex Fontana Jumbo Totale

Kippenhok Ecoflex Fontana Jumbo Totale

afmeting incl. dak (bxdxh): 118 x 147,5 x 102,5 cmWilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.