Natuurlijke hondenshampoo zelf maken
Honden

Natuurlijke hondenshampoo zelf maken

Als je net als ik een hondenliefhebber bent, heb je vast wel eens nagedacht over de beste manier om je hond schoon en fris te houden. Vandaag gaan we in op een specifiek aspect hiervan: hondenshampoo. Maar niet zomaar een hondenshampoo – we gaan natuurlijke hondenshampoo zelf maken!

Er zijn veel redenen om zelf hondenshampoo te maken. Misschien wil je weten wat er precies in de producten zit die je op de huid van je hond aanbrengt, of misschien wil je gewoon geld besparen. Wat de reden ook is, het zelf maken van hondenshampoo is niet zo moeilijk als je misschien denkt!

Natuurlijke hondenshampoo heeft een aantal voordelen ten opzichte van de commerciële varianten. Het is vaak zachter voor de huid van je hond, het kan helpen om huidproblemen zoals droogte en jeuk te verminderen, en het bevat geen schadelijke chemicaliën. En natuurlijk is het een leuke DIY-activiteit.

Natuurlijke hondenshampoo zelf maken

Het recept voor natuurlijke hondenshampoo.

Ingrediënten

 • 1 kopje warm water
 • 1/4 kopje natuurlijke zeep, geraspt
 • 1/4 kopje appelazijn
 • 5 druppels etherische olie naar keuze

Bereiding

 1. Doe het water en de geraspte zeep in een pan en zet het op laag vuur. Roer tot de zeep volledig is opgelost.
 2. Voeg de appelazijn toe en roer goed.
 3. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
 4. Voeg de etherische olie toe en roer opnieuw. Bewaar de shampoo in een luchtdichte fles of pot.

Tips voor het gebruik van zelfgemaakte hondenshampoo

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van je zelfgemaakte hondenshampoo:

 • Zorg ervoor dat je de shampoo goed uitspoelt om zeepresten te voorkomen.
 • Gebruik de shampoo niet te vaak, om te voorkomen dat de huid van je hond uitdroogt.
 • Als je hond huidproblemen heeft, raadpleeg dan eerst je dierenarts voordat je een nieuwe shampoo probeert.

Veelgestelde Vragen

Hoe lang kan ik de zelfgemaakte hondenshampoo bewaren?
Zelfgemaakte hondenshampoo kan doorgaans enkele maanden worden bewaard, mits deze op een koele, droge plaats wordt bewaard.

Kan ik andere etherische oliën gebruiken in de shampoo?
Ja, je kunt verschillende etherische oliën gebruiken, afhankelijk van je voorkeur. Zorg er wel voor dat de olie veilig is voor honden.

Mijn hond heeft een gevoelige huid, is deze shampoo veilig voor hem?
Deze shampoo is meestal veilig voor honden met een gevoelige huid, maar het is altijd een goed idee om eerst je dierenarts te raadplegen.

Kan ik deze shampoo gebruiken op andere huisdieren?
Hoewel deze shampoo doorgaans veilig is voor honden, is het niet aanbevolen voor andere huisdieren zonder eerst een dierenarts te raadplegen.

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen met deze shampoo?
Dat hangt af van de behoeften van je hond. Sommige honden hebben baat bij wekelijks wassen, terwijl anderen het prima doen met een maandelijkse wasbeurt. Het is belangrijk om je hond niet te vaak te wassen, omdat dit de huid kan uitdrogen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.