Heeft mijn kat kattengras nodig
Katten

Heeft mijn kat kattengras nodig?

Als je een katbezitter bent, heb je je misschien wel eens afgevraagd: “Heeft mijn kat kattengras nodig?”

Het is je misschien opgevallen dat je kat af en toe gras eet. Dit gedrag kan je verwarren, vooral omdat katten carnivoren zijn. Hier zijn een paar redenen waarom katten dit doen:

Eén van de belangrijkste redenen waarom katten gras eten, is om hun spijsvertering te helpen. Hoewel ze geen voedingsstoffen uit het gras halen, helpt het ruwe materiaal wel om hun systeem te reinigen. Het werkt als een natuurlijk braakmiddel en kan haarballen helpen verwijderen.

Sommige katten eten gras als aanvulling op hun dieet. Hoewel katten voornamelijk vleeseters zijn, kunnen ze af en toe gras eten om ontbrekende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat is kattengras?

Nu we weten waarom katten gras eten, laten we eens kijken wat het precies voor soort gras precies is.

Kattengras is een type gras dat speciaal wordt gekweekt voor huisdieren. Het is veilig voor katten om te eten, en veel eigenaren kiezen ervoor om het in huis te houden zodat hun kat een veilige bron van gras heeft om op te knabbelen.

Er zijn verschillende soorten kattengras beschikbaar, waaronder tarwegras en gerstegras. Het type dat je kiest, hangt af van je eigen voorkeur en die van je kat.

Kan kattengras gevaarlijk zijn?

Hoewel kattengras over het algemeen veilig is, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Mogelijke risico’s

Als je kat te veel kattengras eet, kan dit leiden tot braken. Hoewel dit een natuurlijke reactie is en kan helpen om haarballen te verwijderen, kan overmatig braken schadelijk zijn voor je kat.

Het juiste type gras

Het kiezen van het juiste type gras voor je kat kan soms verwarrend zijn. Niet alle soorten gras zijn geschikt en sommige kunnen zelfs giftig zijn voor katten. Dus welk gras is het beste voor jouw pluizige vriend? Laten we het uitzoeken.

Er zijn verschillende soorten kattengras beschikbaar op de markt. De meest populaire zijn tarwegras en gerstegras. Deze zijn veilig voor katten om op te knabbelen en worden vaak verkocht in dierenwinkels of tuincentra.

Tarwegras

Tarwegras is rijk aan voedingsstoffen en makkelijk te kweken. Het heeft een zoete smaak die veel katten aantrekkelijk vinden.

Gerstegras

Gerstegras lijkt erg op tarwegras, maar het heeft een mildere smaak. Ook dit gras is veilig voor katten en makkelijk te kweken.

Grassoorten om te vermijden

Hoewel de meeste katten instinctief giftige planten vermijden, is het toch belangrijk om te weten welke soorten je moet vermijden. Grassen die bemest zijn met chemicaliën of pesticiden kunnen gevaarlijk zijn. Ook siergrassen die scherpe zaadhoofden hebben, kunnen een risico vormen omdat ze in de keel van je kat kunnen blijven steken.

Kattengras zelf kweken

Heb je er ooit over nagedacht om zelf kattengras te kweken? Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je kat altijd toegang heeft tot vers en veilig gras. Bovendien is het kweken van je eigen kattengras een leuke en lonende activiteit die je gemakkelijk thuis kunt doen. Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen.

Voordat je begint, heb je een paar dingen nodig:

  1. Zaden voor kattengras (zoals tarwe- of gerstegras)
  2. Een ondiepe, brede pot of bak
  3. Potgrond
  4. Water
  5. Een plek met voldoende licht

Strooi de zaden gelijkmatig over de bodem van de pot of bak. Bedek ze vervolgens met een dunne laag potgrond. Zorg ervoor dat alle zaden bedekt zijn, maar niet te diep – ongeveer een halve centimeter grond is voldoende.

Na het planten, geef je de zaden grondig water. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Plaats de pot op een plek waar het voldoende licht krijgt, maar niet in direct zonlicht, wat de zaden kan verbranden.

Na een paar dagen zou je kleine scheuten moeten zien verschijnen. Blijf het gras water geven en zorg ervoor dat het voldoende licht krijgt. Wanneer het gras ongeveer 10 centimeter hoog is, is het klaar voor je kat om van te genieten!

Regelmatig verversen

Kattengras gaat niet voor altijd mee. Na een paar weken kan het gras zijn voedingswaarde verliezen of gewoon “moe” worden. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuw gras plant zodat je kat altijd vers kattengras heeft.

Kattengras – gerst

Kattengras – gerst

Diervriendelijke kamerplant - Triticum aestivum - potmaat Ø12cm - 2 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,71)

Tuin de Bruijn® zaden – Kattengras

Tuin de Bruijn® zaden – Kattengras

XL verpakking - 15 gram - voordelige keuze

Verkrijgbaar bij

bol.com (€3,79)


Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.