Mag je een kat wassen?
Katten

Mag je een kat wassen?

Het wassen van de kat is iets waar je normaal gesproken niet aan denkt omdat ze dit zelf kunnen. Soms is er toch een goede reden waarom je wel een handje moet helpen. Dat vinden ze helemaal niet prettig en daarom leggen we je uit hoe je stap voor stap de kat moet wassen en delen we de beste tips met je.

De kat wassen, wel of niet?

Het wassen van je kat is normaal gesproken helemaal niet nodig. Het zijn dieren die hartstikke schoon zijn en zorgen voor hun eigen hygiëne. Er zijn echter gevallen dat het wel nodig is om je kat te wassen. Bijvoorbeeld als ze dit zelf niet meer kunnen doen door ouderdom of ziekte. Als jouw hoofdreden om de kat te wassen is omdat ze een nare geur met zich meedraagt neem dan contact op met de huisarts. Dit wijst in de meeste gevallen op een probleem.

Stap voor stap de kat wassen

Voordat je gaat beginnen is het goed om te weten dat katten over het algemeen een hekel hebben aan water. De eerste tip die we je dan meteen willen meegeven is: zorg dat je de kat gaat wassen in een afgesloten ruimte. Zo voorkom je dat de kat kwijt bent en urenlang kan gaan zoeken. Leg ook een handdoek klaar.

De eerste stap is het nat maken van de kat. Zorg ervoor dat je water gebruikt dat lauw is. Voel altijd eerst even zelf of de temperatuur goed is. Vervolgens kun je het dier uitgebreid inzepen met de daarvoor speciaal bedoelde kattenshampoo. Daarna moet dit goed worden uitgespoeld. Direct daarna moet je de kat afdrogen zodat ze niet onderkoeld kunnen raken. je kunt eventueel ook gebruik maken van een föhn. Geef na afloop je kat een knuffel en wat lekkers.

Extra tips kat wassen

Het kan een heel karwei zijn om je kat te wassen en daarom hebben we nog een aantal extra tips voor je verzameld. Zo zorg je ervoor dat je kat binnenkort weer fris en fruitig is.

Tip 1: Maak gebruik van een emmer

Als je je kat wilt gaan wassen kun je het best gebruik maken van een emmer of bijvoorbeeld de wasbak. Veel mensen maken gebruik van hun bad maar doordat dit zo groot oogt kan de kat hier schrik van krijgen.

Tip 2: Maak gebruik van kattenshampoo

Wanneer je de kat gaat wassen is het belangrijk dat je gebruik maakt van kattenshampoo. Veel mensen denken dat hondenshampoo ook een optie is maar hier zitten stoffen in waar katten niet tegen kunnen. Een alternatief wat wel kan is dreft.

Tip 3: Niet teveel shampoo gebruiken

Een veelgemaakte fout is dat men teveel shampoo gebruikt. Je kunt beter een minimale hoeveelheid gebruiken en goed inmasseren zodat het sneller uit te spoelen is.

Tip 4: Zorg voor een warmte ruimte

Het is belangrijk dat de ruimte waarin je de kat gaat wassen warm is. Sluit alle ramen en doe ook de deur dicht zodat er eventueel niet gevlucht kan worden. Doe eventueel de kachel aan als het echt te koud is.

Tip 5: Oren schoonmaken met wattenstaafjes

De oren van de kat mogen niet nat worden gespoten. Als je deze wilt schoonmaken kun je hiervoor gebruik maken van wattenstaafjes. Hou er rekening mee dat je niet te diep gaat anders kan dit oorontstekingen veroorzaken.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.