Hoe oud worden katten
Katten

Hoe oud worden katten?

Hier vind je het antwoord op de vraag: “Hoe oud worden katten?” en tips hoe je de levensverwachting van het huisdier kunt verlengen. De leeftijd van een kat is afhankelijk van verschillende factoren en omgevingsinvloeden. Gemiddeld wordt een huiskat ongeveer 14 jaar oud. Omgerekend naar mensenjaren is dat 72 jaar en dus best een lang leven.

Overigens is 20 jaar makkelijk binnen voor huistijgers. De oudste huiskat heeft de trotse leeftijd van 34 jaar bereikt. Blijkbaar was er een kat in de VS die zelfs 38 jaar oud werd.

Hoe oud worden katten, huiskat versus buitenkat

Buitenkatten worden niet zo oud

Hoe oud katten worden, hangt af van de zorg die de eigenaren bieden en de risico’s die buiten op de loer liggen voor harige vrienden.

Gemiddeld hebben buitenkatten een lage levensverwachting van ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit komt vooral door ziektes, gebrek aan zorg en auto’s, waaraan veel katten veel te vroeg overlijden. Gelukkig zijn er ook heel veel katten die buiten komen en gemakkelijk de leeftijd van 20 jaar bereiken. En niet elke huiskat wordt automatisch ouder dan een buitenkat. Ook in huis liggen enkele gevaren op de loer die de levensverwachting drastisch verkorten.

Het is een moeilijke beslissing voor baasjes: “Mag ik mijn kat buiten laten rondstruinen en haar blootstellen aan gevaar? Of houd ik haar als huiskat en bied ik haar een zogenaamd saaier, langer leven aan?” Beslis zelf!

Factoren die de leeftijd van een kat bepalen:

  • Binnen- of buitenkat
  • Diergeneeskundige zorg (behandelingen & vaccinaties)
  • Sterilisatie (heeft een positief effect op de levensverwachting)
  • Type voeding
  • Erfelijkheid
  • Ongevallen buiten en in huis
  • Liefde
  • Geluk

Je kunt dus zelf bepalen hoe oud de katten worden.

Verlenging van de levensduur van katten

Met deze tips zorg je ervoor dat je kat zo oud mogelijk wordt en een gelukkig leven heeft:

Dierenarts

Ga zo regelmatig mogelijk met de pelsneus naar controle en zorg ervoor dat ze alle vaccinaties krijgen. Een huisdierverzekering kan helpen om de kosten te verlangen voor behandelingen.

Zorg

Verzorg de vacht, ogen, oren en klauwen van de kat. Controleer regelmatig de gezondheid en gedrag.

Voer

Geef de kat hoogwaardig natvoer met een hoog eiwitgehalte. Vermijd koolhydraatrijk voer en suiker.

Drinken

Veel drinken is niet alleen belangrijk voor mensen! Bied huiskatten een kattenfontein aan, zodat ze worden aangemoedigd om veel te drinken.

Dikke katten leven niet zo lang als fitte katten. Binnenkatten moeten daarom regelmatig bezig gehouden worden tijdens speeluren.

Kattenleeftijd in mensenjaren

KattenjarenMensenjaren
116
226
332
442
547
647
752
856
961
1061
1165
1265
1371
1475
1581
1681
1785
1891
1991
2095

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.