Wat heb je nodig als er een hond in huis komt?
Honden

Wat heb je nodig als er een hond in huis komt?

Wat heb je nodig als er een hond in huis komt? Wil je een viervoeter in huis halen? Dan heb je waarschijnlijk al nagedacht over welke hond het beste bij je past. Maar hoe zit het met de accessoires die je nodig hebt voor het nieuwe gezinslid?

Hier vind je praktische informatie over de belangrijkste zaken die niet mogen ontbreken als de hond voor het eerst zijn nieuwe thuis betreedt:

  • Voerbak
  • Tuigje of halsband
  • De hondenriem
  • Hondendeken, bench of bed
  • Speelgoed
  • Traktaties voor de hond
  • Borstel
  • Het hondenvoer

Je moet testen welke voeding de gezondste samenstelling heeft en het beste smaakt voor jouw hond. Over het algemeen kun je kiezen uit drie opties: droogvoer (kosten ca. € 3-25/kg), natvoer (ca. € 3-8/kg) of BARF (ca. € 5-10/kg).

Het exacte dagrantsoen is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de hond. De hond moet per dag tussen de 2 tot 4% van zijn lichaamsgewicht aan voer krijgen.

Wat heb je nodig als er een hond in huis komt?

De voerbak

Natuurlijk heb je ook een voerbak nodig. Afhankelijk van de grootte, het materiaal en het ontwerp kunnen de prijzen sterk variëren, maar voor 4 tot 20€ kun je iets nuttigs krijgen. Let er bij aankoop op dat het materiaal goed schoon te maken is, zodat de hond altijd een hygiënisch schone voerbak heeft (bijv. RVS).

Vergeet niet dat je twee kommen nodig hebt, één voor eten en één voor water!

Tuigje of halsband

Bij het kiezen van een geschikt hondentuig of halsband moet u ervoor zorgen dat deze ook echt past bij detrouwe viervoeter. Als het te los zit, kan de hond eruit glippen, als het te strak zit, is het niet alleen oncomfortabel, het kan ook pijnlijk zijn. Ook zijn niet alle halsbanden toegestaan.

Zeker voor jonge honden of honden die trekken aan de lijn is een tuigje beter aan te raden dan een halsband, omdat het de druk beter verdeelt over het lichaam en de hond niet stikt. De prijsklasse ligt hier tussen € 10 en € 50, waarbij het bovenste bereik, afhankelijk van het ontwerp en het merk, open is.

De hondenriem

Er is ook een grote keuze aan Hondenriemen. Om te beginnen is een klassieke riem van 2 tot 3 meter lang, die verkrijgbaar is in verschillende materialen (bijvoorbeeld leer of nylon), voldoende. De kosten hiervoor zijn rond de 15 tot 30€. De karabijnhaken of ringen moeten stabiel en van hoge kwaliteit zijn en het materiaal moet prettig aanvoelen op de huid.

Hondendeken, bench of bed

Natuurlijk heeft uw hond ook een comfortabele slaapplaats nodig. Hondendekens van fleece zijn verkrijgbaar vanaf € 5, maar gewatteerde dekens zijn comfortabeler en warmer en kosten tot € 40.

Als je het je hond echt comfortabel wilt maken, kun je ook kiezen voor een bench of hondenbed. Afhankelijk van de maat en het ontwerp kosten ze tussen de € 20 en € 100, speciale modellen (bijv. designerstukken, bedden voor honden met gewrichtsproblemen…) kunnen aanzienlijk meer kosten.

Zorg er bij aankoop voor dat de hoes afneembaar en wasbaar is en groot genoeg is voor uw hond om zich uit te strekken!

Sommige honden vertikken het overigens om op het duur gekocht bedje te gaan liggen, en liggen liever op de grond.

Het hondenspeelgoed + lekkernijen

Het juiste speelgoed zorgt voor vermaak en plezier. Het aanbod op dit gebied is enorm, maar voor rond de €5 tot 20 vind je wel iets bruikbaars. Je hond heeft iets nodig om op te kauwen, iets om aan te trekken en een apporteerspeeltje dat gemakkelijk te gooien is.

Over het algemeen moet je ervoor zorgen dat het materiaal tandvriendelijk en duurzaam is (bijv. hard rubber, jute, leer). Piepend speelgoed is controversieel omdat ze de pijngeluiden van levende prooien simuleren.

Traktaties zijn goed voor de hechting en als beloning en voor training. Over het algemeen zijn grote verpakkingen goedkoper dan kleine. De prijsklasse ligt rond de 5 tot 40€/kg.

Vooral “natuurlijke lekkernijen” zoals runderoren of kippenhalzen zijn populair. Kleinere happen worden aanbevolen voor training, kauwbotten zijn goed voor de tandverzorging.

De hondenborstel

Zowel langharige honden als kortharige honden hebben regelmatige verzorging nodig. De juiste hondenborstel hangt sterk af van het ras en vachttype van je nieuwe viervoeter. De kosten variëren van € 5 voor eenvoudige penselen tot € 40 voor de de wat luxere versies.

Initiële uitrustingskosten voor een hond

Als je een hond aanschaft, moet je er rekening mee houden dat het bij de soort houden ook geld kost. Als je alle vermelde punten optelt (eten en lekkernijen berekend voor 1 week), ben je uiteindelijk ongeveer € 70tot 380 kwijt.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.