Terrarium inrichten, hoe doe je dat het beste?
Reptielen

Terrarium inrichten, hoe doe je dat het beste?

Terrarium inrichten, hoe doe je dat het beste? Een terrarium is een klein, gesloten ecosysteem en een perfect huis voor reptielen of amfibieën. Je kunt er verschillende soorten planten en dieren in houden. Het is een miniaturisatie van de natuur en een plek waar je dieren in hun eigen leefomgeving kunt houden.

De behoeften van de dieren

Om een terrarium in te richten, moet je rekening houden met de behoeften van de dieren die je erin wilt houden. Sommige dieren hebben meer ruimte nodig dan andere, en sommige dieren hebben speciale verblijven nodig. Bij het inrichten van je terrarium moet je de volgende dingen in overweging nemen:

  • De dieren die je wilt houden: reptielen en amfibieën hebben verschillende behoeften, dus het is belangrijk om te weten welke dieren je in je terrarium wilt houden voordat je gaat winkelen.
  • De grootte van je terrarium.

Tropische, bosrijke en woestijnterraria

Om het terrarium in te richten, moet je eerst beslissen welk soort terrarium je wilt maken. Er zijn allerlei soorten terraria, maar de meest populaire zijn de tropische, bosrijke en woestijnterraria. Tropische terraria bevatten vooral planten die veel vocht nodig hebben, zoals orchideeën en bromelia’s. Bosrijke terraria bevatten vooral mossen en levermossen. Woestijnterraria bevatten vooral cactussen en vetplanten.

De grond inrichten

Wanneer je weet welk soort terrarium je wilt maken, is het tijd om de grond in te richten. Gebruik speciaal aangepaste grondsoorten die geschikt zijn voor het soort terrarium dat je wilt maken. Vul vervolgens het terrarium met de grond en maak eventueel een aantal heuvels of bergen om het landschap wat interessanter te maken.

De juiste plek voor je terrarium

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je het terrarium op de juiste plek zet. Een terrarium moet namelijk niet in de volle zon komen te staan, maar wel op een plek waar het genoeg indirect licht krijgt. Daarnaast is het belangrijk om het terrarium niet te dicht bij een verwarming of een andere bron van warmte te zetten, omdat dit de planten en de dieren in het terrarium kan schaden.

Je terrarium inrichten

Wanneer je het terrarium hebt opgesteld, kun je beginnen met het inrichten ervan. Begin met een laagje aarde of zand op de bodem van het terrarium. Vervolgens kun je de planten en/of dieren toevoegen. Zorg ervoor dat je de planten en dieren toevoegt die geschikt zijn voor het soort terrarium dat je hebt gemaakt. Tot slot kun je het terrarium afwerken met een laagje mos of steentjes.

Beschutting en schuilplaatsen

Voeg bomen, grotten, tunnels of verschillende soorten begroeiing toe, die dienen als schuilplaats, voedselopslag of plekken om te rusten. Zorg ervoor dat er voldoende verstopplaatsen zijn voor alle dieren in het terrarium. Kies de juiste planten voor je terrarium. overweeg hoe groot de planten zullen worden en of ze giftig zijn voor je dieren. Vermijd planten die veel water nodig hebben of die veel stof produceren.

De juiste planten kiezen

Nu is het tijd om de planten in te richten. Kies planten die geschikt zijn voor het soort terrarium dat je hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je de planten goed verplant, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Plaats sommige planten dichter bij het licht en andere planten dichter bij de schaduw om ervoor te zorgen dat ze allemaal goed kunnen groeien.

De juiste dieren kiezen

Kies de juiste dieren voor je terrarium. Overweeg hoe groot de dieren zullen worden, hoeveel voedsel ze nodig hebben en of ze giftig zijn voor andere dieren in het terrarium. Vermijd dieren die veel stof produceren of die veel water nodig hebben.

Het terrarium afsluiten

Wanneer je het terrarium hebt afgewerkt, is het belangrijk om het af te sluiten met een deksel of glasplaat om ervoor te zorgen dat het microklimaat in het terrarium wordt behouden. Het is ook belangrijk om het terrarium regelmatig te controleren, zodat je kunt zien of alles nog goed gaat.

Verlichten en ventileren

Het terrarium moet natuurlijk, gelijkmatig verlicht en geventileerd zijn, maar er moet ook voldoende bodembedekking aanwezig zijn. Bovendien dient het terrarium groot genoeg te zijn om alle planten en dieren die je erin wilt houden, te kunnen herbergen. Tot slot is het belangrijk dat je het terrarium regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, zodat alles er gezond en verzorgd uitziet. Als je een terrarium inrichten wilt, moet je goed nadenken over welke planten en dieren je erin wilt houden. Houd er rekening mee dat je terrarium genoeg ruimte moet bieden voor alle planten en dieren die je erin wilt houden. Tot slot is het belangrijk dat je het terrarium regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, zodat alles er gezond en verzorgd uitziet.

De basisprincipes van een terrarium

Een terrarium is een gesloten ecosysteem, wat betekent dat de planten en de dieren erin zichzelf kunnen beschermen tegen de buitenwereld. Dit betekent ook dat je het terrarium minder vaak hoeft water te geven en schoon te maken dan een traditionele tuin, omdat er geen water of voedsel uit de lucht naar binnen komt. In een terrarium kunnen planten en dieren in een microklimaat groeien en leven dat perfect is afgestemd op hun individuele behoeften.

Ecobale bodembedekking

Ecobale bodembedekking

stofvrij - karton - Circa 20 kg

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,49)


Terrarium planten pakket

Terrarium planten pakket

Calathea Lancifolia
DIY Ecosysteem Planten Set
3 stuks

Terrarium plant | Inclusief Planten - Substraat - Terrarium potgrond - Bolmos - Active kool - Handleiding - Verzorgingstips - Urbanjngl

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,50)


Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

74 Watt