Een schildpad als huisdier
Reptielen

Een schildpad als huisdier?

Een schildpad als huisdier, de fascinatie van het bezitten van één van de oudste levende soorten blijft voor veel schildpadliefhebbers ongebroken, zelfs als het geen gezelschapsdieren zijn, want dat zijn schildpadden natuurlijk juist niet. Aan de andere kant kunnen de reptielen vaak erg oud worden en, als ze op de juiste manier worden gehouden, voor de lange termijn metgezellen zijn.

Hoe ziet de schildpad eruit?

De schildpadden, die tot de reptielen behoren, worden allemaal gekenmerkt door hun karakteristieke schild. Dit schild, bestaande uit zowel botfragmenten als verbeende huid, heeft openingen aan de voor- en achterkant voor het hoofd, de nek, de staart en de benen. Aan de hand van de zogenaamde jaarringen, die zich op de schaal bevinden, kan men alleen de groeispurten van het dier aflezen, maar niet de leeftijd. Dankzij hun leerachtige en waterdichte huid zijn de dieren optimaal beschermd tegen uitdroging en verwondingen. De huid heeft echter geen zweetklieren, dus ze moeten de felle middagzon vermijden om niet oververhit te raken. De monden van miljoenen jaren oude reptielen hebben geen tanden. De boven- en onderkaak zijn echter goed ontwikkeld en helpen de schildpadden om plantaardig voedsel af te bijten en prooien te vangen.

Welke soorten schildpadden zijn er?

313 Soorten en meer dan 200 ondersoorten van schildpadden zijn bekend. De biodiversiteit van deze reptielen, die onze aarde al meer dan 220 miljoen jaar bewonen, varieert van kleine waterschildpadden, die thuis zijn in meren en vijvers, tot gigantische land- en zeeschildpadden. Tegenwoordig worden veel soorten om verschillende redenen met uitsterven bedreigd, ondanks hun hoge leeftijd, die met name grotere schildpadden kunnen bereiken. Als u een schildpad als huisdier wilt houden, moet u daarom goed de herkomst controleren en beschermde exemplaren uit het wild  vermijden. Daarnaast is niet elke schildpaddensoort geschikt om als huisdier te houden. Tropische soorten zijn ook nauwelijks bruikbaar voor beginners, omdat het houden ervan veel moeite kost. Schildpadden met minder hoge eisen – zoals de rugschildpad, de muskusschildpad en de Egyptische of Tunesische schildpad – zijn veel beter geschikt voor amateurs.

Waar leven schildpadden in het wild?

Schildpadden zijn inheems op alle continenten buiten de poolgebieden. Hier leven ze in tropische bossen, meren en moerassen, maar ook in woestijnen en in brakwatergebieden en in zeeën. Meren, vijvers en rivieren over de hele wereld bieden leefgebieden voor waterschildpadden, terwijl schildpadden ook in zeer droge gebieden kunnen leven.

Schildpad houden als huisdier

Landschilpadden

Hoewel schildpadden misschien vrij klein en traag zijn, houden ze ervan om te verkennen en hebben ze veel ruimte nodig om dit te doen. Puur in een terrarium houden is daarom niet echt goed. De dieren hebben veeleer een gevarieerd verblijf nodig waarin ze kunnen klimmen, graven en opwarmen. Als vuistregel voor de grootte van een terrarium is de schaallengte in centimeters maal vijf als de lengte en breedte van het terrarium. Hoe groter de dieren worden, hoe groter het terrarium moet zijn. Bij de inrichting van een soortspecifiek terrarium moeten echter de volgende vier punten in acht worden genomen.

Vloer

U dient de bodem van het terrarium uit te rusten met een ondergrond die geen stof produceert, anders kunnen de luchtwegen geïrriteerd raken. Fijn grind, rivierzand of schorsmulch zijn zeer geschikt en kunnen worden aangevuld met wat bladeren of hooi. Sommige soorten graven zich hier graag in.

Badkuip

Schildpadden houden van een badgelegenheid en gebruiken ze ook als drinkplaats. Daarom moet het water hier gemakkelijk te verversen zijn. Een kom is meestal voldoende voor kleinere schildpadden.

Schuilplaats

In hun natuurlijke omgeving zoeken schildpadden schuilplaatsen om te slapen en te rusten. Dergelijke plaatsen in het terrarium mogen daarom niet ontbreken en moeten voor elk dier beschikbaar zijn.

Voederplaats

Schildpadden zijn gewoontedieren en eten altijd het liefst op dezelfde plaats. Plan daarom een ​​geschikte plek waar je elke dag vers voedsel neerzet.

Solitaire wezens

In de natuur zijn schildpadden meestal solitaire wezens en hebben ze daarom niet per se gezelschap nodig. Je kunt schildpadden echter in paren of kleine groepen houden. Opgemerkt moet echter worden dat het geslacht van de dieren pas na enkele jaren met zekerheid kan worden bepaald en dat er na geslachtsrijpheid rivaliteit kan ontstaan ​​in groepen met meerdere mannelijke exemplaren. Om dit te voorkomen kan men bij aankoop terugvallen op volwassen dieren, schildpadden worden immers behoorlijk oud. Groepen vrouwelijke dieren met maximaal één mannelijk exemplaar zijn ideaal voor een harmonieus samenleven van de schildpadden. Een ander belangrijk punt bij het houden van schildpadden is de winterslaap. Het betreft echter niet alle soorten. Terwijl de Europese schildpadden in de winter een schuilplaats zoeken en daar overwinteren, zorgt het warme klimaat in het thuisland van de Marokkaanse schildpad ervoor dat de dieren ook in de winter actief zijn. Landschildpadden daarentegen gaan, afhankelijk van het weer, eind oktober of november in winterslaap, waaruit ze pas wakker worden als het buiten weer warm wordt. Alleen als een dier ziek is, mogen eigenaren afzien van de winterslaap van enkele maanden, of zoveel uitstellen. Aangezien de voorbereidingen voor de winterslaap al in september beginnen, moet u deze dieren uiterlijk in augustus kopen. Drie maanden voor de winterslaap moeten de schildpadden worden gecontroleerd op parasieten en ziekten. Een ontlastingsmonster, dat aan een gespecialiseerde dierenarts wordt gegeven, helpt hierbij. Zieke of zwakke dieren overleven de winterslaap zelden, dus dit onderzoek is van vitaal belang en indien nodig moet de winterslaap worden uitgesteld. Als je ze buiten houdt, hoef je geen grote voorzorgsmaatregelen te nemen tegen overwintering. In het terrarium daarentegen moet de verlichtingsduur worden teruggebracht tot ongeveer vier uur per dag. Tegelijkertijd moeten de temperaturen ’s nachts koel zijn, omdat de dieren na verloop van tijd steeds minder eten en uiteindelijk helemaal stoppen met eten. Afhankelijk van de soort moeten speciale temperaturen en belichtingstijden in acht worden genomen voordat de schildpad op een geschikte plaats overwintert. Tijdens de drie tot vijf maanden van de winterslaap moeten de dieren niet worden gestoord en niet meer dan twee keer worden gewogen om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Waterschildpadden

Vanwege hun kleinere lichaamsgrootte zijn waterschildpadden meer geschikt voor het puur terrariumhouden. Deze moet echter dienovereenkomstig groot worden ontworpen. In de zomermaanden kunnen sommige soorten ook buiten in de tuinvijver gehouden worden en daarna in de woning overwinteren. Een aquarium van 80 cm is voldoende voor de rugstreepschildpadden, die maar tien tot vijftien centimeter groot worden, maar veel soorten hebben grotere aquaria nodig. De dierenwinkel kan u hierover informeren. Om voor afwisseling in het aquarium te zorgen en schuil- en zonnegelegenheden te bieden, dient een aquarium voor schildpadden altijd te zijn voorzien van (drijvende) eilanden, stenen en/of stukken hout en niet giftige planten. Waterfilters zorgen voor een passende waterkwaliteit, terwijl speciale tl-buizen zorgen voor passende verlichting en verwarming van de dieren.

Welk dieet heeft de huisdierschildpad nodig?

Schildpadden zijn vegetariërs en hun dieet omvat verschillende wilde kruiden, groenten en fruit. Talloze planten die in de eigen tuin of op de wei groeien worden door schildpadden met plezier gegeten en ook variatie is bij hen welkom. Je kunt de schildpadden ook wat groenten geven, maar je moet heel zuinig zijn met fruit vanwege de fructose en alleen af ​​en toe zo’n lekkernij geven. Schildpadden eten ook hooi, maar willen vooral vers voer. Zorg daarom altijd voor verse kruiden of salades, ook in de winter. Vanwege het hoge gehalte aan bestrijdingsmiddelen in veel supermarktsalades is het aan te raden deze zelf te kweken. Voor voldoende calcium moeten schildpadden ook eierschalen, kalkpoeder of onbehandelde inktvisschelpen krijgen. Waterschildpadden verschillen aanzienlijk in hun dieet. Ze worden voornamelijk gevoerd met levend voer of diepvriesvoer gemaakt van slakken, waterslakken, regenwormen, dauwwormen, sprinkhanen, en krekels. Ook hele zoetwatervissen (bijv. spiering), babymuizen of ratten, kakkerlakken, en mosselskunnen op het menu staan. Daarnaast wordt het dieet aangevuld met kroos, waterpest, hoornblad en waterleliebladeren. Inktvisschelpen zorgen ook voor een voldoende calciumvoorziening en een gezond schild voor de schildpadden. Hou er echter rekening mee dat u geen calcium over het voer strooit, maar apart aanbiedt. Calcium kan gemakkelijk een overdosis geven door het voer te besprenkelen en kan zo tot ziekten leiden. Over het algemeen is het voeren van hele vissen, dat wil zeggen met huid, botten en darmen, voldoende voor de vitamine- en kalkvoorziening. Omdat schildpadden zelf weten wanneer ze extra kalk nodig hebben, moeten inktvisschelpen nog steeds worden aangeboden. De dieren gebruiken het dan gewoon zelf.

Hoe oud worden schildpadden?

Als je een schildpad als huisdier wilt nemen, moet je er rekening mee houden dat kleine schildpadden tot 70 jaar oud worden, middelgrote zelfs tot 120 jaar. Afhankelijk van de soort leven schildpadden lang of langer, en de zeer langlevende dieren zijn niet zomaar een aanwinst voor “een paar jaar”.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

Terraria - 79x29.7x27.5 cm Wit

Speelfigurenset - Kinderspeelgoed voor Jongens en Meisjes