Giftige planten voor katten en honden
Verzorging en weetjes

Giftige planten voor katten en honden

Giftige planten voor katten en honden. Een aantal planten die in huizen en tuinen worden gehouden, zijn giftig voor katten en honden. Giftige planten kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden en katten. Deze planten kunnen onder andere braken, diarree, huiduitslag en oogirritatie veroorzaken. Enkele voorbeelden van planten die giftig zijn voor katten en honden zijn dieffenbachia, amaryllis, anthurium, caladium, gele narcis, lelietje-van-dalen en chrysanten.

Oleander is giftig

Een voorbeeld van een van deze planten is oleander. Oleander bevat een giftige stof die de hartspier kan beschadigen. Oleander is een giftige plant die erg populair is in tuinen, maar helaas is het giftig voor honden en katten. Het kan ernstige maag-darmklachten, hartritmestoornissen en zelfs de dood veroorzaken. Houd deze plant zeker en vast uit het huis als je huisdieren hebt.

De azalea is giftig

Een andere plant die giftig is voor huisdieren is de azalea. De azalea bevat een stof genaamd grayanotoxin, die de hartspier en de zenuwen kan beschadigen. Bovendien kan deze stof de bloeddruk verlagen en de ademhaling verhinderen. Sommige katten en honden kunnen allergisch zijn voor deze stof, wat ernstige huiduitslag en jeuk kan veroorzaken. De azalea is een populaire tuinplant, maar deze haal je best niet in huis als je huisdieren hebt.

De malrove is giftig

De malrove is een van de giftige planten voor katten en honden en kan overgeven, diarree, braken, huiduitslag en oogirritatie veroorzaken. Zorg ervoor dat deze plant uit het huis is als je huisdieren hebt, om gezondheidsproblemen te voorkomen.

IJzerhard is giftig

IJzerhard is een plant die giftig is voor honden, katten en paarden. Het kan beschadiging van het centrale zenuwstelsel, stoornissen in het hartritme, verlamming en zelfs de dood veroorzaken.

Andere giftige planten voor katten en honden

Andere, belangrijkste giftige planten voor katten en honden zijn de amaryllis, chrysanten, lelies, tulpen, crassula ovata en koningskaars.

Giftige planten voor katten en honden.

Giftige planten voor je hond

Het is belangrijk om te weten welke planten giftig zijn voor je hond, vooral als je een hond hebt die graag buiten is en graag planten eet. Er zijn veel planten die giftig zijn voor honden, en sommige kunnen zelfs dodelijk zijn.

Als je hond een van deze planten eet, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals braken, diarree, misselijkheid, keelpijn, een droge mond en ogen, verwardheid, stuiptrekkingen, hartritmestoornissen, coma of zelfs de dood. Als je vermoedt dat je hond een giftige plant heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts of het antigifcentrum.

Dit zijn enkele van de meest giftige planten voor honden, wat hartritmestoornissen, coma of zelfs de dood kan veroorzaken:

  • Amandelen: bevat de giftige stof amygdaline
  • Schijnaugurk: bevat de giftige stof akebia saponine
  • Berberis: bevat de giftige stof berberine
  • Buxus: bevat de giftige stof toxoflavin
  • Wonderboom: bevat de giftige stof ricine
  • Cycaden: bevatten de giftige stof cycasin
  • Vingerhoedskruid: bevat de giftige stof digitoxine
  • Hemlockspar: bevat de giftige stof coniine
  • Bilzekruid: bevat de giftige stof hyoscyamine
  • Paardenstaart: bevat de giftige stof equisetin
  • Hortensia: bevat de giftige stof cyanide
  • Lelietje-van-dalen: bevat de giftige stof convallatoxin
  • Maretak: bevat de giftige stoffen phoratoxin en viscotoxine
  • Monnikskap: bevat de giftige stof aconitine
  • Nachtschadefamilie: bevat de giftige stoffen solanine en veratrum alkaloids

Giftige planten voor je kat

Giftige planten zijn een grote bedreiging voor katten. Ze kunnen ernstige vergiftigingen veroorzaken, of zelfs de dood. Bovenstaande lijst van de meest giftige planten voor honden, zijn ook van toepassing op katten. Als je een kat hebt, is het belangrijk om deze lijst te lezen zodat je weet welke planten je jouw kat moet onthouden. Er bestaan jammer genoeg nog meer planten dan bovenstaande, die giftig zijn voor katten en honden.

Wat moet je doen als je hond of kat van een giftige plant heeft gegeten?

Je moet onmiddellijk contact opnemen met jouw dierenarts wanneer je vermoedt dat jouw hond of kat van een giftige plant heeft gegeten. Binnen enkele minuten na het eten van de plant kunnen er giftige stoffen door het lichaam worden opgenomen en kan dit schadelijke effecten hebben. Een snelle actie is nodig om eventuele schade te voorkomen of, in het ergste geval, het leven van je huisdier te redden.

Kun je zelf iets doen?

Buiten het directe contact met je dierenarts, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huisdier te helpen.

Allereerst is het belangrijk om de mond van je huisdier grondig te spoelen met koud water. Dit kan ervoor zorgen dat eventuele giftige stoffen uit de mond van je huisdier worden gespoeld voordat ze de kans krijgen om door het lichaam opgenomen te worden.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kan gebeuren door het huisdier water of een elektrolytische drank te laten drinken. Het is belangrijk om suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, te vermijden, aangezien deze de hydratatie van je huisdier kunnen verslechteren. Als dit mogelijk is, kun je ook proberen om je hond of kat te laten braken.

Tenslotte is het belangrijk om de giftige plant uit het bereik van je huisdier te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je huisdier niet opnieuw van de plant gaat eten en het kan er ook voor zorgen dat andere huisdieren niet in contact komen met de plant.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.