[wp_ad_camp_1]
Knaagdieren

Mag je een konijn wassen?

Mag je een konijn wassen? Je hebt dan eindelijk een konijn in huis maar nu is de grote vraag, mag het konijn ook gewassen worden of is dat niet de bedoeling? Een konijn wassen is absoluut niet nodig maar er zijn gevallen waarin het wel gewenst is. We leggen je het duidelijk uit en hebben ook een stappenplan geschreven hoe je je dier het beste kunt wassen.

Je konijn wassen is niet nodig

Het klinkt wellicht een beetje gek maar het is eigenlijk helemaal niet nodig om je konijn te wassen. Ik hoor je al direct de vragen waarom dat niet zo is. Konijnen zijn dieren die heel goed voor zichzelf kunnen zorgen. Ze zullen zich dan ook zelf schoonhouden en hebben jouw hulp daarbij niet nodig. Net als katten zijn konijnen dieren die heel erg schoon van zichzelf zijn. Het wassen van je konijn kan zelfs slecht zijn voor het beestje. Ze zijn er niet aan gewend en kunnen door kou van het water snel ziek worden.

Konijnen wassen als ze vuil zijn

Er zijn uitzonderlijke gevallen waarbij je je konijn wel een handje kunt helpen door hem in bad te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hardnekkig vuil wat plakt en er moeilijk afgaat of ontlasting waarin ze hebben zitten rollen. Wanneer je dier last heeft van huidaandoeningen kan wassen ook een uitkomst zijn.

Wassen met speciale konijnen shampoo

Als je je konijn gaat wassen moet je dit doen met shampoo dat speciaal bedoeld is voor konijnen. Dit product is verkrijgbaar in vrijwel iedere dierenwinkel. Het is ook mogelijk om alleen gebruik te maken van lauw later. Bij huidaandoeningen moet er een speciale shampoo worden voorgeschreven door de dierenarts.

Je konijn wassen in vier stappen

Laat het duidelijk zijn dat konijnen een hekel hebben aan water en daardoor niet mee zullen gaan werken. Als je je konijn gaat wassen kun je het beste iemand vragen om hulp. Zo kun je de taken verdelen. In slechts vier stappen is jouw konijn gewassen.

Stap 1: Teil vullen met water

De eerste stap is het vullen van een teil. Dit doe je met lauw water. Je mag nooit gebruik maken van water dat heet of koud is. Zorg dat je alles klaar hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan de shampoo dat je wilt gebruiken maar ook een handdoek of het dier mee af te drogen.

Stap 2: Het konijn nat maken

Dan gaan we verder met één van de moeilijkste stappen. Het nat maken van je dier. Het liefst doe je dit met een schepje zodat ze niet schrikken. Je kunt eventueel ook je hand gebruiken als je geen schepje bij de hand hebt. Zorg dat de oren maar ook de ogen niet nat worden.

Stap 3: Shampoo aanbrengen

Deze stap hoef je alleen te volgen als je gebruik wilt maken van shampoo. Was je je konijn alleen met water kun je verder gaan naar de vierde stap. Neem wat shampoo en smeer het konijn er hier goed mee in. Vervolgens kun je alles eruit spoelen.

Stap 4: Konijn droogmaken

Als laatst moet je de konijn inwikkelen in de handdoek. Wrijf het diertje heel voorzichtig droog en zorg er echt voor dat je niet te hard drukt. Dit vinden ze niet prettig. Wees er zeker van dat ze helemaal droog zijn voordat ze weer naar buiten gaan, tenminste als je het konijn buiten in een kooi zit.

Maar ook als het konijn binnen in een kooi zit, of misschien vrij mag rond lopen, is goed droogmaken belangrijk. Konijnen kunnen erg gevoelig zijn voor een verkoudheidje, en kunnen daardoor ernstig ziek worden, en ook binnen kun je snel last van tocht hebben.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.