Chinchilla als huisdier?
Knaagdieren

Chinchilla als huisdier?

Chinchilla als huisdier? Het zijn populaire huisdieren, vooral vanwege hun knuffelige vacht en hun enthousiasme om te spelen. Voordat je zelf een chinchilla koopt, moet je eerst wat onderzoek doen. Want de schattige pelsballen uit Zuid-Amerika zijn veeleisende dieren.

Waar komt het dier oorspronkelijk vandaan?

De chinchilla behoort tot de knaagdierenfamilie en komt oorspronkelijk uit Chili in Zuid-Amerika. Er zijn twee soorten: de kortstaartige en de langstaartchinchilla. Beide hebben knoopogen en lange oren. De schemer- en nachtdieren hebben een dikke, donzige vacht, die oorspronkelijk verschillende grijstinten had. Vandaag zijn er in totaal zeven speciaal gefokte kleuren, van zwart via beige tot wit. Hun onderkant is echter altijd licht, het zijn zeer sociale dieren die in het wild samenleven in groepen van wel 100 dieren. Daarom moet de chinchilla niet alleen worden gehouden, maar altijd in paren, op zijn best drie of vier.

Wat heb je nodig en verzorging

De actieve dieren hebben veel ruimte nodig om te ravotten en te spelen. De kooi moet minimaal 150 cm x 80 cm x 150 cm zijn voor twee chinchilla’s. In principe geldt echter hoe groter de kooi, hoe beter de dieren af ​​zijn. Ideaal is een grote volière verdeeld in verschillende lagen. Palen en takken van fruit- en notenbomen kunnen een mooie aanvulling zijn op het hok, en bieden de knaagdieren veel klimplezier. In alle kooien moet plastic worden vermeden. Vooral de bakjes voor water en voor voedsel, en de bodemplaat mogen niet van plastic zijn, want chinchilla’s houden ervan om aan dingen te knabbelen.

Een huisje en andere schuil- en speelplekken, een hooiruif en een waterbak mogen niet ontbreken in de chinchillakooi. Vooral een bak met zand is belangrijk in de kooi. Chinchilla’s houden ervan om in het zand te baden – zo houden ze hun vacht schoon.

Tip: Kies een kooi die aan de onderkant gesloten is. Anders zal al het zand bij het nemen van een bad in de kamer worden verspreid.

Wat eten chichilla’s?

Chinchilla’s zijn nogal veeleisend als het gaat om hun dieet. Speciale complete en aanvullende voeding voorzien in de behoeften van de chinchilla. Hooi staat ook op hun menu. Het is belangrijk dat de chinchilla niet te veel snacks en lekkers tussen de maaltijden door krijgt, omdat ze een zeer gevoelige spijsvertering hebben en snel aankomen. Van tijd tot tijd kunnen appels, bananen of stokjes als lekkernij worden aangeboden. Takken van fruitbomen zijn geschikt voor het knarsen van je tanden. Zorg ervoor dat de takken van onbespoten bomen komen.

Geschikt als huisdier voor jou?

Chinchilla’s zijn geweldige dieren die erg interessant zijn om naar te kijken en soms behoorlijk tam worden. Toch stellen ze veel eisen aan het houden en voeren, en zijn ze geenszins knuffeldieren. Hoewel ze er bijzonder knuffelig uitzien, houden ze er niet van om zelf geknuffeld en opgepakt te worden. Daarom zijn ze ook niet geschikt als huisdier voor kinderen. Daarnaast zijn de dieren nachtdieren en hebben ze overdag rust nodig. De kinderkamer zou een zeer ongeschikte locatie zijn voor de chinchillakooi. Ze zijn echter heel geschikt voor werkende mensen. De chinchilla’s kunnen overdag ongestoord slapen en worden aan het einde van de dag stipt op tijd wakker en worden actief. Met goede zorg kan een chinchilla meer dan 20 jaar oud worden, wat ouder is dan veel honden. Denk daarom goed na of je chinchilla’s wilt kopen. Als je echter op zoek bent naar een loyale metgezel voor de lange termijn die je kunt bekijken in plaats van knuffelen, dan is de chinchilla iets voor jou.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

1 thoughts on “Chinchilla als huisdier?”

Comments are closed.