Hond en winter, waar op letten?
Honden

Winter met de hond

Winter met de hond, waar moet je op letten? Wandelingen in de sneeuw en gezellige avonden in de hondenmand. De winter kan een zeer ontspannende tijd zijn voor onze viervoeters. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden als de temperatuur onder nul daalt.

Wandelen in de winter

Ook in de winter hebben onze viervoeters beweging nodig. Maar de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Vooral bij wandelingen in het donker en wandelingen in de sneeuw moet je op een paar dingen letten.

Kan mijn hond bevriezen?

Knuffelige truien, thermisch ondergoed, winterlaarzen, in de winter dragen we natuurlijk warmere kleding. Maar hoe dat het met onze viervoeters?

Hoewel honden een dikke vacht hebben, zijn sommige hondenrassen gevoeliger voor de kou. Kleine hondenrassen zijn bijzonder gevoelig omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur niet zo goed kunnen reguleren. Dus ja, zelfs onze viervoeters krijgen het koud als het te koud is buiten. Kleine honden krijgen het koud bij temperaturen vanaf tien graden, terwijl grotere honden met een dichte vacht pas problemen hebben bij -15 graden.

Winterjas voor honden, modieuze franje of handig?

Gevraagd naar winterkleding voor hun trouwe viervoeter, lachen sommige hondenbezitters graag. Maar bij koude temperaturen is het voor sommige hondenrassen logisch om buiten een trui of winterjas te dragen. Dit heeft niets met modebewustzijn te maken, maar beschermt je trouwe viervoeter tegen de kou.

Vooral voor oudere honden of harige vrienden met een verzwakt immuunsysteem is warme kleding geweldig in de winter. Hetzelfde geldt voor kortharige honden en puppy’s – zonder ondervacht wordt het snel fris tijdens de dagelijkse wandeling en is het gemakkelijk verkouden te worden. Kies je voor winterkleding, let dan goed op de stof en hoe je hond zich daarin kan bewegen.

Het materiaal moet warm en waterafstotend zijn, maar mag de bewegingsvrijheid van je trouwe viervoeter niet te veel beperken. Je hebt geen franje nodig zoals mooie kappen, dat is gewoon vervelend voor de meeste viervoeters.

Wees voorzichtig in het donker

Hoe korter de dagen worden, hoe minder kans je hebt om bij daglicht te wandelen. In de winter, ondanks “brrrr” en duisternis, is het tijd om de deur uit te gaan! Let op jouw veiligheid, en die van de hond. Gebruik een halsband met LED’s of bevestig reflectoren aan de vacht van de hond. Draag ook reflectoren, zodat je goed gezien kunt worden. In het donker kun je jouw hond het beste aan de lijn laten, zo heb je meer controle en kun je sneller reageren.

Verzorging van de vacht in de winter

Het maakt niet uit of het regent of sneeuwt, onze viervoeters komen in de winter vaak thuis met een natte vacht. Natuurlijk hoeft de vacht niet elke keer gewassen te worden, drogen met een handdoek is voldoende. En dan: op naar de warme mand! Zorg ervoor dat je trouwe viervoeter niet kletsnat en bevroren in huis rondrent. Zelfs onze harige vrienden kunnen verkouden worden. Een warmwaterkruik of een speltkussen, een warm plekje bij de verwarming of een knus dekentje mogen in de winter na de hondenuitlaat niet ontbreken.

Pootverzorging: Pas op voor strooizout!

Strooizout helpt ons op gladde dagen, maar veroorzaakt gebarsten en geïrriteerde poten bij onze viervoeters. En: aan je poten likken na een wandeling leidt vaak tot maagproblemen door het zout dat je eet. Au! Om dit te voorkomen is voor en na de wandeling de pootverzorging belangrijk. Wrijf voor de wandeling de poten in met wat vaseline of olijfolie. Hierdoor ontstaat er een klein beschermend laagje en geeft het strooizou minder problemen. Na het wandelen: was de poten met lauw water en droog ze goed af. En dan: zorg ervoor! Als jouw hond problemen heeft met strooizout, kunnen hondenschoenen ook een oplossing zijn. En als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, als je de hond schoentjes aandoet weet je zeker dat hij of zij geen problemen krijgt met het zout.

Heeft mijn hond in de winter meer voer nodig?

In de winter hebben honden meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur constant te houden. De meeste honden bewegen echter minder tijdens de koude periode. In de meeste gevallen is een aanpassing niet nodig, integendeel. Dus als de hond meer van het gezellige type is, en in de winter graag de hele dag voor de open haard ligt, is het winterspek niet ver weg. Zorg ervoor dat je hond in de winter toch voldoende beweging krijgt. De situatie is anders voor kleinere honden of kortharige honden zonder ondervacht. Omdat ze meer energie nodig hebben om de lichaamstemperatuur op peil te houden, kan een verhoogd voerrantsoen zinvol zijn. Als je twijfelt over de hoeveelheid voer, kun je dit het beste aan de dierenarts vragen.

Mag mijn hond sneeuw eten?

Sommige honden worden echt opgewonden bij het zien van het wit en beginnen de sneeuw te eten. Het is maar water, denk je? nee! Sneeuw zelf is niet giftig voor je harige vriend, maar de kou kan vervelende maagproblemen veroorzaken. Als uw lieveling een gevoelige maag heeft, zijn diarree en braken als gevolg van sneeuwgastritis ook mogelijk. Als de sneeuw ook nog eens bedekt is met een beetje strooizout, lijden ook de nieren. Zorg er dus voor dat je hond geen sneeuw eet.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.