Ongewenst gedrag afleren bij katten
Katten

Ongewenst gedrag afleren bij katten

Als je een kat hebt die ongewenst gedrag vertoont, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het gedrag af te leren. Een van de eerste dingen die je moet doen, is erachter komen wat het probleem is en waarom je kat dit gedrag vertoont.

Als je weet wat het probleem is, kun je een aantal dingen doen om het gedrag af te leren. Soms is het voldoende om de kat op een andere, meer acceptabele manier te leren om zijn of haar behoeften te bevredigen. Bijvoorbeeld, als je kat krabt aan de bank omdat hij of zij wil spelen, kun je een krabpaal kopen of een ander soort speelgoed aanbieden. Als je kat blijft plassen in een ongewenste plek, kun je een kattenbak op die plek plaatsen of de plek afschermen.

Tips om ongewenst gedrag bij katten af te leren

Indien je ongewenst gedrag wilt afleren bij jouw kat, kun je onderstaande tips volgen.

Zorg ervoor dat je jouw kat voldoende uitdaagt

Een saaie kat is een kat die vaak problemen gaat veroorzaken. Zorg voor voldoende speelgoed, krabpalen en andere manieren waarop je kat kan spelen en bewegen.

Wees consequent in het corrigeren van ongewenst gedrag

Als je jouw kat toestaat om sommige dingen te doen, maar andere niet, dan zal je kat verwarrend worden en is het onwaarschijnlijk dat hij zich aan de regels gaat houden.

Gebruik positieve versterking in plaats van straf

In plaats van je kat te straffen wanneer hij iets fout doet, beloon hem dan wanneer hij iets goed doet. Dit is een veel betere manier om je kat te trainen en het zal ervoor zorgen dat je kat geen angst heeft om fouten te maken.

Wees geduldig

Het afleren van ongewenst gedrag gaat niet van vandaag op morgen en het zal waarschijnlijk ook niet in een week of twee gebeuren. Het is een proces dat vaak maanden kan duren, dus wees geduldig en volhardend.

Hulp zoeken als het niet lukt

Als je er na verloop van tijd nog steeds niet in slaagt om ongewenst gedrag af te leren bij jouw kat, overweeg dan om hulp te zoeken bij een gediplomeerde dierenarts of gedragsdeskundige. Zij kunnen u helpen om het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat uw kat weer gelukkig en gezond wordt.

De kat fysiek corrigeren

Soms is het nodig om de kat fysiek te corrigeren als hij of zij ongewenst gedrag vertoont. Dit kan echter gevaarlijk zijn en moet best onder toezicht van een dierenarts of gedragsdeskundige gebeuren. Als je fysieke correctie gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de kat niet pijn doet of bang maakt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de kat niet beloont voor het ongewenste gedrag door aandacht te geven als hij of zij het vertoont.

Ongeacht wat u besluit te doen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de kat niet blijft straffen als hij of zij ongewenst gedrag vertoont. De kans is groot dat het probleem in dat geval alleen maar erger zal worden.

Een trainingsplan toepassen

Het trainen van katten om ongewenst gedrag af te leren is niet moeilijk, maar het kost wel wat geduld en volharding. Begin met het vaststellen van het probleemgedrag, zoals bijvoorbeeld krabben aan het tapijt of het plassen in de planten. Als je weet welk gedrag je wilt verhelpen, kun je er een plan voor maken.

Om het gewenste gedrag aan te moedigen, moet je jouw kat belonen als hij of zij het goede doet. Geef hem of haar een lekker hapje als hij of zij zich gedraagt zoals je wilt. Je kunt ook een speelgoedje of een beloning gebruiken als je kat iets goeds heeft gedaan.

Om het ongewenste gedrag te stoppen, moet je jouw kat een duidelijke grens stellen. Als hij of zij bijvoorbeeld krabt aan het tapijt, geef dan een korte, stevige tik op de poot. Doe dit niet te hard, maar hard genoeg om duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is.

Het is belangrijk dat je consequent bent in het toepassen van het trainingsplan. Als je regelmatig oefent met je kat, zal hij of zij snel begrijpen welk gedrag je wilt en zal hij het ongewenste gedrag snel afleren. Oefening is de sleutel tot het succes bij het afleren van ongewenst gedrag.

Castratie of sterilisatie

Als je de kat niet kunt corrigeren of als het probleem ernstig is, kun je overwegen om de kat te laten castreren of steriliseren. Dit kan helpen om het ongewenste gedrag te verminderen of te stoppen, omdat katten na de ingreep meestal rustiger worden. Als je besluit om de kat te laten castreren of steriliseren, moet je ervoor zorgen dat je dit door een gediplomeerde dierenarts of gedragsdeskundige laat doen.

Het laatste redmiddel

Als je de kat niet kunt castreren of steriliseren, kun je overwegen om de kat weg te geven aan een liefdadigheidsorganisatie of een andere plek waar hij of zij gelukkig zal zijn. Dit is echter een laatste redmiddel en je moet er in dit geval zeker van zijn dat je alles hebt geprobeerd voordat je de kat weggeeft.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.