Is jouw hond te dik?
Honden

Is jouw hond te dik?

Is jouw hond te dik? Een hond kan om verschillende redenen aankomen.

  • De energie balans is verstoord, dit betekend dat je hond minder calorieën verbruikt dan hij/zij verbrandt.
  • Hormonale stoornis, genetische aanleg of een inactieve levensstijl. Dit laatste wil zeggen je hond krijgt niet genoeg beweging.

Als je hond te zwaar is, neemt het risico op diabetes toe.

De botten en gewrichten zijn vaak ook overbelast, en dit kan leiden tot artrose.

Artrose is een ontsteking door slijtage in de gewrichten, hierdoor heeft je hond pijn bij het lopen en zal bewegen steeds moeilijker worden.

Hoe overgewicht te bestrijden?

Eerst moet je dierenarts uitsluiten, dat alles goed is met de hormonen en de hond niet ziek is.

Als je hond verder gezond is, kan een dieet en meer beweging helpen om gewicht te verliezen.

De arts kan je helpen met een dieet plan.

Ik weet uit ervaring dat dit alles best moeilijk is, de zielige blik bij etensresten van tafel of de extra snack als beloning.

Als baasje moet je dus ook consequent zijn, en proberen de blik te weerstaan.

Welk hondenvoer bij overgewicht

Als je hond zwaarlijvig is, moet je het dieet van je hond heroverwegen en overschakelen op dieetvoeding. Meelproducten, snoep, en calorierijke lekkernijen mogen niet meer worden gegeven.

Je kunt zelf maaltijden voor je hond samenstellen, dit doe je in overleg met de dierenarts. In de etensbak moet dan aanwezig zijn: mager vlees, magere zuivelproducten, caloriearme granen, groenten rauw of gestoofd. Het is noodzakelijk om zemelen aan het voedsel toe te voegen. Ze zullen je hond helpen met het gewicht te corrigeren en de darmen te reinigen.

Er zijn ook fabrikanten die gespecialiseerd zijn in diervoeding en die bieden een reeks droge en natte dieetvoeding aan voor zwaarlijvige honden. De samenstelling van kant-en-klare voeding met een verlaagd vetgehalte bevat: natuurlijke vezels, licht verteerbare koolhydraten en zetmeel. Daarnaast is de voeding verrijkt met vetzuren die goed zijn voor huid en haar

Mijn hond had ook overgewicht. Op aanraden van de dierenarts, ben ik Eukanuba Veterinary Diets restricted calorie hondenvoer gaan geven.

Dit is een vetarm droogvoer voor volwassen honden. Het is speciaal ontwikkelt om overgewicht te verminderen. De voeding bestaat uit hoogwaardige eiwitten, een evenwichtige koolhydraten mix, vitaminen, mineralen, en waardevolle vetzuren zoals omega 3 en omega 6.

Dit Hondenvoer is ontwikkelt in samenwerking met dierenartsen en voedingskundigen.

Voor mijn hond was dit de juiste voeding, ze heeft veel gewicht verloren.

Alternatieve dieetvoeding is er van:

Royal Canin, Seresto, Purina pro plan, en Hill’s.

Een hond mag per week maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht verliezen. Weegt jouw hond 30 kilo, dan mag jouw hond maximaal 600 gram per week afvallen.

Hou je ook altijd aan het advies, zoals met de dierenarts is besproken.

Op de verpakking van de fabrikant, staat ook een voedingsadvies met hoeveel jij je hond mag geven. Verspreid de voeding over 2 of 3 maaltijden per dag.

Weeg altijd de maaltijd af, zodat je zeker weet, dat je hond niet te veel of te weinig binnen krijgt.

Naast voeding moet je ook zorgen, dat er altijd vers drinkwater voor je hond beschikbaar is.

Light hondenvoer

In light voer zitten extra vezels en minder vetten en het heeft relatief weinig calorieën

Light hondenvoer is geen dieetvoer voor zwaarlijvige honden.

Het doel van light voer is, om je hond met neiging tot overgewicht op een gezond gewicht te houden. Oudere honden zijn vaak minder actief en hebben een lagere energiebehoefte, ook dan kun je light voer geven. Het is dus geen voeding waar de hond makkelijk van af gaat vallen!

Gezonde snacks

Wil jij je hond toch een tussendoortje geven? Denk dan een een stukje fruit of groente bijvoorbeeld banaan, meloen, bosbessen, komkommer, wortel, of appel.

Als kauwsnack kun je gedroogde runderoren geven, ze zijn erg populair door de lage calorieën en dus uitermate geschikt voor een hond met overgewicht

Let op geef ook gezonde snacks met mate!

Beweging

Naast een dieet, heeft je hond voldoende beweging nodig om gewicht te verliezen.

Ga vaker met je hond wandelen, ga niet gelijk verre wandelingen met je hond maken maar bouw dit geleidelijk op.

Ook met de leeftijd van je hond en eventuele gewrichtsproblemen moet je rekening houden

Speel vaker met je hond gooi een bal of stok, halen en brengen.

Zwemmen is ook een goede manier om gewicht te verliezen, je hond weegt in het water minder zwaar en de gewrichten worden op deze manier minder belast.

Afvallen heeft ook bij een hond tijd nodig, wees geduldig en consequent.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

12 kilo

10 kilo