Niesziekte bij katten
Katten

Niesziekte bij katten

Niesziekte bij katten is een besmettelijke luchtwegaandoening die vaak voorkomt bij katten die in contact komen met andere katten, vooral in kattenhuizen of op shows. Katten met de niesziekte hebben een lopende neus en ogen, ze niezen vaak en ze hebben een droge, kriebelige keel. Sommige katten met de niesziekte ontwikkelen ook oorpijn, braken en diarree. De niesziekte is vergelijkbaar met kennelhoest bij honden en is besmettelijk voor andere katten, maar niet voor mensen of voor andere dieren, zoals honden.

Hoe krijgt een kat de niesziekte?

De niesziekte wordt overgedragen door contact met de secreties van een geïnfecteerde kat, via een krab of via de lucht. Katten die in contact komen met katten die de niesziekte hebben, hebben een hoge kans om het virus op te pikken. De niesziekte is een van de meest voorkomende ziekten onder katten en kan ernstig zijn, vooral voor kleine kittens, oudere katten of katten met een slechte gezondheid. Daarom is het belangrijk dat katten die in contact komen met andere katten, regelmatig worden getest en de nodige vaccinaties ontvangen.

Feline calicivirus

Niesziekte bij katten, ook wel feline calicivirus genoemd, is een virale infectie die erg besmettelijk is. Het virus wordt overgedragen door katten die niezen, maar het kan ook worden overgedragen via direct contact, via speeksel of via contact met voorwerpen die zijn aangeraakt door een besmette kat. De niesziekte is een van de meest voorkomende ziekten bij katten en kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen, zoals ademhalingsproblemen, koorts en diarree. In sommige gevallen kan de niesziekte leiden tot de dood.

Is een niesziekte bij katten gevaarlijk?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Een niesziekte bij katten kan gevaarlijk zijn, omdat het een besmettelijke ziekte is die zich makkelijk kan verspreiden. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en kan ernstige gevolgen hebben, zoals een longontsteking of ooginfecties. Het is belangrijk om een niesziekte bij katten snel te behandelen, zodat de kat niet ernstig ziek wordt.

Wat zijn de symptomen van een niesziekte bij katten?

Een kat met een niesziekte kan koorts, een verstopte neus of een lopen neus hebben, en ze kan geregeld niezen. Het kan ook een verminderde eetlust hebben of vermageren. De ogen kunnen geïrriteerd zijn of waterig staan, en de oren kunnen geïrriteerd zijn. Soms kan de kat ook een hoest of een onregelmatige ademhaling hebben. De symptomen van niesziekte bij katten kunnen variëren van kat tot kat.

Kan een kat genezen van de niesziekte?

Een kat kan genezen van de niesziekte. Dit komt omdat de niesziekte een virus is dat de kat kan overwinnen. Het virus veroorzaakt de niesziekte, maar de kat kan het virus overwinnen en hiervan genezen. De kat moet hierbij voldoende rusten en voldoende vocht binnenkrijgen. Daarnaast kunnen ze geneesmiddelen krijgen die het genezingsproces bespoedigen. De kat zal genezen, maar het kan een paar weken duren voordat de kat weer helemaal de oude is.

De behandeling van de niesziekte bij katten

Er bestaan een aantal geneesmiddelen die worden gebruikt om de niesziekte bij katten te behandelen. De behandeling van de niesziekte bij katten is afhankelijk van de ernst en kan antibiotica, antivirale middelen of antihistaminica bevatten.

Antihistaminica zullen helpen bij het verminderen van de symptomen die worden veroorzaakt door histamine. Glucocorticosteroïden zullen de ontsteking helpen verminderen en antibiotica zullen helpen bij het bestrijden van de infectie die de niesziekte veroorzaakt. Decongestiva kunnen de binnenkant van de neus schoonmaken en de neuspassages verwijden om de niesziekte te verminderen.

Kan een kat een inenting krijgen tegen de niesziekte?

De niesziekte is een zeer besmettelijke infectieziekte bij katten, die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder een longontsteking, en is soms fataal. De niesziekte is een zeer onplezierige ziekte die vaak gepaard gaat met hevige niesbuien, een verstopte neus, ooginfecties en soms hoesten. De ziekte kan ernstig zijn, vooral voor katten die al andere gezondheidsproblemen hebben. Gelukkig is er een vaccinatie beschikbaar om katten tegen de niesziekte te beschermen. Echter blijft de kat maar voor een korte periode effectief beschermd tegen de niesziekte. Daardoor moet de vaccinatie na verloop van tijd opnieuw gebeuren.

Niesziekte bij kittens

De niesziekte is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij kittens. Het is een virale infectie die meestal mild is, maar soms ernstige complicaties kan veroorzaken. De kans op besmetting is groot als het kitten in contact komt met andere katten, vooral als ze niet gezond zijn.

Milde tot ernstige symptomen bij kittens

Symptomen van de niesziekte kunnen mild tot ernstig zijn. Milde gevallen kunnen gepaard gaan met niezen, een loopneus en soms oogirritatie. Ernstige gevallen kunnen leiden tot pneumonia (longontsteking), ademhalingsproblemen en zelfs de dood.

Opletten met besmet materiaal

De niesziekte wordt veroorzaakt door een virus, meestal het feline herpesvirus-1 (FHV-1). Het virus kan worden overgedragen door contact met besmet materiaal, zoals kattenspeeltjes.

Een moeilijke genezing

De niesziekte kan moeilijk te genezen zijn, vooral in ernstige gevallen. Soms is het noodzakelijk om de kitten te laten opnemen in een dierenziekenhuis voor intensieve behandeling. De behandeling bestaat meestal uit antibiotica en vloeistoffen om de kitten te hydrateren. In sommige gevallen kan het virus naar een latent stadium gaan en later opnieuw activeren. Dit kan leiden tot een chronische vorm van de ziekte.

Preventie

Preventie is de beste manier om de niesziekte te voorkomen. Het is belangrijk om uw kitten niet in aanraking te laten komen met andere katten, vooral als ze niet gezond zijn. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kitten up-to-date is met zijn of haar inentingen. Als jouw kitten niest, is het belangrijk om een ​​dierenarts te bezoeken. Kittens die de niesziekte hebben, kunnen ernstig ziek worden en sommige kunnen zelfs sterven.

De niesziekte bij oudere katten

De niesziekte is een veelvoorkomende aandoening bij oudere katten. Symptomen van de niesziekte bij oudere katten kunnen onder andere snel ademen, niezen, ophoesten, een verminderde eetlust en gewichtsverlies zijn. De niesziekte kan moeilijk te behandelen zijn bij oudere katten en de oudere kat kan steeds terugvallen, dus het is belangrijk om te werken met een dierenarts om een behandelplan op te stellen.

Sensipharm Sneeze Aid Kat

Sensipharm Sneeze Aid Kat

Voedingssupplement bij Niesziekte & Niezen - 90 Tabletten à 250 mg

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

Voedingssupplement bij Niesziekte & Niezen - 90 Tabletten à 250 mg