Hoe kies je de juiste kattenbakkorrels?
Katten

Hoe kies je de juiste kattenbakkorrels?

Als je een kat of meerdere katten in huis hebt is het belangrijk dat je gebruikt van de juiste kattenbakkorrels. De kattenbak moet een vertrouwd gevoel geven waar het dier zonder stress zijn behoefte kan doen. Maar welk soort kattenbakkorrels kun je het beste kiezen en welke juist niet? We gaan er in dit artikel dieper over in.

Diverse soorten kattenbakkorrels

Als we gaan kijken naar de kattenbakkorrels zien we dat deze er in verschillende soorten en maten zijn. De twee belangrijkste eigenschappen waar naar gekeken moet worden is niet klontvormende en niet klontvormende vulling. Om direct met de deur in huis te vallen zullen we uitleggen wat beide soorten nou precies betekent.

Wanneer je kattenbakvulling gebruikt dat klontvormend is zal urine zich vormen tot een balletje. Dat is natuurlijk hartstikke handig want op deze manier kun je heel eenvoudig de urine eruit scheppen waardoor de kattenbak lekker fris blijft. Je kunt hiervoor gebruik maken van een speciaal kattenbak schepje. Deze is verkrijgbaar in vrijwel alle dierenwinkels. Een ander groot voordeel is dat je het minder vaak moet vervangen waardoor het ook nog eens zuinig is.

Niet klontvormende vulling is het tegenovergestelde van wat we zojuist hebben besproken. Het is moeilijk om de urine te verwijderen en in de meeste gevallen blijven er altijd wel resten achter waardoor de bak niet hygiënisch genoeg is waardoor het vaker vervangen moet worden. Het verwijderen van de urine is van groot belang voor de katten zodat ze niet hun behoefte hoeven te doen in kattengrind dat vochtig is. Ook hebben ze een hekel aan de geur wat kan resulteren in urineren in huis.

Kies voor fijne kattengrind

Als je op pad gaat voor een zak kattengrind zul je al snel merken dat er meerdere varianten zijn. Je hebt de keus uit kattengrind dat fijn is, maar ook kattengrind dat grof is. Als we heel ver de geschiedenis in duiken komen we er achter dat katten in het verleden in de woestijn leefden. Dat zand is fijn en daarom is het ook logisch dat je huisdier hier een voorkeur voor heeft. Als je je soms afvraagt waarom katten zo vaak in je tuin hun behoefte doen, dit is het antwoord. Kies dus altijd voor fijne kattengrind, zo dat je je kat een groot plezier.

Kattengrind van hernieuwbare grondstoffen

Als je het milieu een handje wilt helpen is het ook belangrijk om te kijken waar de vulling voor de kattenbak van gemaakt is. In de meeste gevallen wordt de vulling gecreëerd door minerale vulling of hernieuwbare grondstoffen. Bij minerale vulling wordt de natuur aangetast. Een bijzonder slechte keus dus. Men kiest hier echter vaak voor omdat het een stuk goedkoper is. Hernieuwbare grondstoffen wordt gemaakt van bijvoorbeeld maïs, maar ook papier, korrels van hout en stro. Je kunt altijd op de verpakking van het grind lezen waar ze de vulling mee hebben gemaakt. Vindt je dit belangrijk, lees dit van te voren dan eerst altijd even door.

Zorg voor een schone kattenbak

Katten zijn van nature dieren die hygiëne hoog in het vaandel hebben staan. Het is daarom dan ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat de kattenbak altijd schoon is. Ongeacht welke kattengrind je gaat gebruiken. Om te voldoen aan de eisen van de kat schep je iedere dag zowel de urine- als ontlasting uit de bak. Het plaatsen van meerdere kattenbak is ook een goede optie. Mocht er een bak niet schoon genoeg zijn kunnen ze de keus maken om naar de andere bak toe te lopen.

Alternatieven voor de standaard kattengrind

Men gaat vaak om verschillende redenen op zoek naar alternatieven voor standaard kattengrind. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat dit beter voor het milieu is of omdat je minder last hebt van de geur. Een veel gebruikte alternatief zijn houtkorrels. Het is milieuvriendelijk en daarnaast geeft het een prettige geur af. Ook blijft kattengrind niet plakken aan de pootjes waardoor het huis schoon blijft. Een heleboel voordelen dus maar toch kent het ook een aantal nadelen. Graven wordt lastig voor de katten omdat het materiaal hard is, iets wat een kat graag doet. Daarnaast is het uitscheppen van de urine heel lastig.

Vermijd kattenbakgrind met geurtjes

Er komen steeds meer soorten kattenbakgrind op de markt met geurtjes. Voor jou als katteneigenaar klinkt het hemels, de kat kan zijn behoefte doen en in plaats van dat het stinkt, geeft de kattenbak een frisse geur af. Toch is het zo dat katten een hekel hebben aan al deze geuren wat kan leiden tot hun behoefte doen ergens anders in huis. Dus hoewel het leuk klinkt, laat deze variant lekker links liggen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

10st

10 L - Kattenbakvulling

Klontvormend - Babypoeder geur - Aktieve kool