Als katten zich niet of minder goed schoonhouden
Katten

Als katten zich niet of minder goed schoonhouden

Onreinheid bij katten is een onaangename zaak. Kattenurine stinkt en is natuurlijk onhygiënisch. Hoe komt het dat een kat ineens overal plast en wat kun je eraan doen? Je voelt je gewoon niet op je gemak als de kat overal in de woning plast. Dat kan de relatie tussen mens en dier behoorlijk onder druk zetten.

Welke triggers kunnen er zijn als een kat plotseling of geleidelijk onrein wordt? Hier vindt je de meest voorkomende redenen voor het niet zelf schoonhouden bij katten, en natuurlijk de passende maatregelen die je kunt nemen.

Ziekte van de kat

Als je kat overal begint te plassen, is het eerste wat je moet doen een ziekte uitsluiten. Gecastreerde katers zijn bijzonder vatbaar voor blaasontstekingen en nierinfecties, en urineweginfecties kunnen ook de oorzaak zijn van onreinheid bij katten. Deze ziekten veroorzaken een frequente drang om te plassen, wat natuurlijk stressvol is voor de kat en ervoor zorgt dat ze door het huis gaan plassen.

Het zou handig zijn voor de dierenarts als je hem meteen een urinemonster zou kunnen brengen. Een urinemonster krijgen van een kat is niet eenvoudig, maar ik heb een paar tips voor je.

 • Leg een groter stuk plasticfolie over de kattenbakvulling in de kattenbak. Met een beetje geluk plast uw kat erop en kunt u met een wegwerpspuit de urine opzuigen en naar de dierenarts brengen.
 • Neem een ​​spatel uit je keuken (liefst een oude) en schuif deze op het juiste moment onder je kat. Hoewel de meeste katten geïrriteerd zijn, zullen ze nog steeds plassen voordat ze weglopen. In plaats van een schepje kun je je kattenbakschep ook afdekken met huishoudfolie. Nogmaals, de beste manier om de urine op te vangen en te transporteren is met een spuit.
 • Voor sommige katten werkt het eenvoudig om al de korrels uit de kattenbak te verwijderen. Ze plassen nog steeds op de gebruikelijke plek en je hebt je urinemonster. Maar pas op, deze methode kan natuurlijk tot onreinheid aanzetten als je kat de lege kattenbak niet accepteert!

De dierenarts kan je een speciale kattenbakvulling aanbevelen die de urine van de kat niet opneemt of vervuilt. Je kunt de spuit gebruiken om hem vanaf de onderkant van de kattenbak op te zuigen.

Een urinemonster moet binnen 3-4 uur naar de dierenarts worden gebracht. Het hoeft trouwens niet gekoeld bewaard te worden.

Ongecastreerde katers

Mannetjes markeren hun territorium om het te beschermen tegen concurrenten of om een ​​vrouwtje aan te trekken dat wil paren. Helaas doen katers dit ook in de woning, want dit is tenslotte hun territorium.

Dit gedrag stopt meestal nadat de kater is gecastreerd. Het is belangrijk dat je de kater vroeg genoeg laat castreren, anders is hij gewend geraakt aan het markeergedrag en in het ergste geval zal het helemaal niet verbeteren.

Een castratie kost tussen de 60 en 100 euro en kan door elke dierenarts worden uitgevoerd.

Slechte kattenbakhygiëne

Ben je de laatste tijd vergeten de kattenbak uit te scheppen? De meeste katten zijn hier erg gevoelig voor, omdat ze hun toilet graag mooi en schoon hebben, jij toch ook?

Je moet elke kattenbak minstens één keer per dag ontdoen van uitwerpselen en klontjes urine – maar vaker als je wilt! Ook dien je regelmatig, ongeveer om de 1 tot 2 weken (afhankelijk van het soort kattenbakvulling), de gehele kattenbakvulling te vervangen en de kattenbak grondig schoon te maken met warm water. Gebruik geen geparfumeerde reinigingsmiddelen, echt heet water is eigenlijk voldoende.

Te weinig kattenbakken

Je moet deze vuistregel onthouden: Je hebt altijd één kattenbak meer nodig dan je katten hebt. Maar zelfs als je deze regel tot nu toe hebt gevolgd, als je kat overal begint te plassen wordt, is het geen slechte oplossing om een ​​kattenbak extra te kopen.

Verkeerde kattenbakvulling

Ben je de laatste tijd van kattenbaktype veranderd? Bijvoorbeeld van kleistrooisel naar biologisch strooisel van plantenvezels? Als dat zo is, dan is dat een grote verandering voor je kat. Plassen in de woning kan het resultaat zijn.

Omdat katten gewoontedieren zijn, staan ​​de meeste van hen erop om steeds dezelfde kattenbakvulling te gebruiken. Als je toch het type kattenbakvulling wilt veranderen (verander nooit een winnende kattenbakvulling, hoewel biologisch afval natuurlijk beter is voor het milieu…), doe het dan geleidelijk: meng van tijd tot tijd meer en meer van de nieuwe in de oude. Zo kan je kat er langzaam en voorzichtig aan wennen en zal de verandering soepel verlopen.

Kattenurinegeur niet volledig verwijderd

Als jouw kat al op een paar plaatsen in de woning heeft geplast, moet je deze grondig schoonmaken. Je kat heeft een veel betere neus dan jij – en katten plassen graag op plekken waar ze hun eigen plas kunnen ruiken!

Normale huishoudreinigers verdoezelen slechts korte tijd de hardnekkige kattenurinegeur, en deze geparfumeerde reinigers zijn niet erg prettig voor kattenneuzen.

Gebruik liever een speciale kattenurinegeurverwijderaar dan de zogenaamde frisse geurtjes en schoonmaakmiddelen. Deze bevatten vaak bacteriën die speciaal zijn “gefokt” om de stinkende verbindingen in kattenurine af te breken. Dit is de enige manier om permanent en volledig van de stank af te komen, zodat de kat ook niets meer kan ruiken.

Kattenbak op de verkeerde plaats

Je kat wil graag alleen op het toilet, jij voelt waarschijnlijk hetzelfde. Plaats de kattenbakken daarom in kamers waar het vrij rustig is – dus niet per se in de woonkamer of in een aangrenzende kamer of gang. Meer geschikt zijn:

 • Badkamer
 • Kelderkamer
 • Vaak ook de keuken

Je moet de kattenbakken ook in de hoeken van de kamer plaatsen, zodat twee kanten aan het zicht worden onttrokken. Als je nu een derde zijde dicht maakt, bijvoorbeeld met een kast of een ander meubelstuk, kan de kat in de toekomst in alle rust zijn gang gaan.

Psychologische oorzaken

Katten zijn zeer gevoelige dieren. Het belangrijkste is dat ze niet van verandering houden, noch in hun territorium (d.w.z. je huis) noch in hun roedel (jij, je familie en andere katten/huisdieren). Katten kunnen overal gaan plassen als:

 • Iemand nieuw voegt zich bij de roedel: nieuw huisdier, nieuwe partner, baby
 • Iemand verlaat de roedel, iemand overlijdt, einde relatie, etc.
 • Hun hele territorium verandert door een verhuizing
 • Er vinden veranderingen plaats in hun territorium: meubels verplaatsen, nieuw meubilair, renovaties
 • Hun omgeving is simpelweg te rusteloos en daardoor gestrest.
 • De kat krijgt niet zijn of haar gebruikelijke voer (indien nodig altijd langzaam veranderen).

Al deze dingen zijn natuurlijk moeilijk te vermijden, omdat sommige veranderingen simpelweg onvermijdelijk zijn. Maar je moet voorzichtig te werk gaan en niet te veel tegelijk veranderen.

Onrustige omgeving

Rusteloosheid stresst de kat. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde geluiden.

Daarnaast moet je je kat altijd een plek bieden om zich terug te trekken als hij even alleen gelaten wil worden. Een verhoogde plek in een rustige kamer is hiervoor perfect. Dit kan bijvoorbeeld een krabpaal met een grote mand zijn, een verwarmd ligbed of een catwalk aan de muur. Zorg ervoor dat je kat zich comfortabel voelt in zijn retraite, trakteer hem bijvoorbeeld op een comfortdeken. Voor zeer nerveuze en gestresste katten kun je kattenferomonen of homeopathie gebruiken om ze te helpen ontspannen.

Verkeerd kattenbak

De optimale kattenbak is groot, heeft niet te hoge randen en is niet afgedekt met een deksel. Anders zouden de sterke geuren zich onder een deksel verzamelen, wat zeer afschrikwekkend zou zijn, vooral voor gevoelige kattenneuzen.

Te hoge randen of zelfs een deksel met klep zijn voor veel katten een echte belemmering, ze gaan dan op zoek naar een alternatief voor de kattenbak. En dat zal je vast niet leuk vinden!

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

Grijs/Wit

Inclusief 2.5KG / 4L Kattenbakvulling - Zelfreinigend

Zwart - 66,5 x 48,5 x 46,5 cm