Frequent blaffen bij de hond - hoe leer je het af?
Honden

Frequent blaffen bij de hond – hoe leer je het af?

Om ervoor te zorgen dat de volgende tips je kunnen helpen, moet jr eerst analyseren waarom de hond blaft. Want alleen dan kun je gerichte maatregelen nemen om hem te leren te stoppen met blaffen.

 • Sommige hondenrassen blaffen meer dan andere. Het is typisch voor rassen zoals de mopshond of de Duitse herder dat ze meer blaffen.
 • Blaffen uit verveling. Honden worden vaak gewoon niet genoeg uitgedaagd en blaffen dan om zichzelf bezig te houden.
 • Gebrek aan aandacht. Als uw hond vindt dat je niet genoeg aandacht aan hem schenkt, kan het ook zijn dat hij jouw aandacht probeert te krijgen door te blaffen.
 • Angst – Blaffen is vaak een teken van angst. De hond zal dan gevaarlijk willen lijken om zichzelf sterker te laten voelen. Dit gedrag komt vooral veel voor tijdens wandelingen wanneer je vreemde honden tegenkomt. Vooral angstige honden kunnen echter reageren door te blaffen in verschillende onbekende situaties.
 • Sterke beschermende instincten. De hond wil jou en jouw gezin beschermen en blaft om potentiële vijanden af ​​te schrikken. Je hond weet natuurlijk niet dat deze “vijanden” meestal ongevaarlijke mensen zijn die aanbellen…

Hoe u uw hond kunt trainen om te vaak te stoppen met blaffen?

Meer beweging voor je hond

Wanneer een hond behoorlijk uitgeput is, zal hij minder blaffen dan wanneer hij teveel energie heeft. Als je je hond regelmatig fysiek en mentaal uitdaagt, zal hij meer in balans zijn. En evenwichtige honden blaffen minder!

Welke van de bovenstaande triggers voor frequent blaffen ook van toepassing is op uw hond, meer beweging zal de situatie aanzienlijk verbeteren. Lange wandelingen, ravotten en vechten, stokken gooien of intelligentiespeelgoed voor honden. Bied de hond verschillende mogelijkheden om stoom af te blazen.

En als de batterijen eenmaal leeg zijn, wordt ook de verveling als reden voor blaffen geëlimineerd: de hond zal blij zijn te kunnen rusten met een dutje, minder tijd dus om te blaffen. En sommige soorten hondenactiviteit helpen ook tegen onzekerheid en angst: Kies altijd nieuwe routes als je gaat wandelen, dit maakt de hond meer ontspannen in een onbekende omgeving. Hondensporten zoals behendigheid kunnen ook het zelfvertrouwen van een hond vergroten, vooral in de omgang met andere honden.

Niets van aan trekken

De hond let goed op hoe jij je gedraagt. Dit geldt vooral in situaties die voor hem stressvol zijn, waarin hij vaak reageert door te blaffen. Als je in dergelijke situaties zichtbaar ontspannen bent, heeft dat een rustgevend effect op je trouwe viervoeter. Hij denkt dat de baas (of bazin) heel ontspannen is, alles lijkt in orde, er is geen gevaar.

Over het algemeen is jouw gedrag erg belangrijk als je wilt voorkomen dat de hond gaat blaffen. Wees zelfverzekerd en laat je hond weten dat alles in orde is. Naast de gemakkelijke en ontspannen uitstraling, moet je niet schelden als je hond toch blaft. Je moet het zelfs negeren.

Negeer het geblaf en scheld niet

Je hond is niet dom, hij zal al lang in de gaten hebben dat hij je aandacht kan trekken door te blaffen. Het maakt hem niet uit of je hem uitscheldt. Het belangrijkste is dat je aandacht aan hem besteedt.

Dit is ook de reden waarom je je dringend moet onthouden van een uitbrander als de hond blaft. Straf hem met onwetendheid. Als hij weer stil en braaf is, geef hem dan je aandacht. Zo leert hij snel dat blaffen geen positief effect op hem heeft, integendeel!

Zelfs als de hond blaft wanneer iemand aanbelt, moet je hem dringend negeren en niet uitschelden. Als je in deze situatie naar hem snauwt, zal hij zijn agressieve humeur alleen maar versterkt zien. Het is het beste om jr hond een commando te leren om te stoppen met blaffen. Je kunt dit commando in een dergelijke situatie gebruiken in plaats van uit te schelden. Zet je hond gewoon op zijn plaats, geef het commando om stil te zijn en open de deur pas als hij gedaan heeft wat je hem vroeg.

Leer je hond een commando om te stoppen met blaffen

De korte en begrijpelijke woorden “Nee”, “Stilte” en “Zwijg” zijn het meest geschikt als een dergelijk commando. “Aus” zou ook werken, maar wordt door veel honden gebruikt om voorwerpen uit hun mond te halen.

Het trainen van dit commando om stil te zijn gebeurt in twee fasen:

Leer uw hond blaffen op commando

 • Neem je hond mee naar een rustige plek waar de hond niet wordt afgeleid. Zet zijn favoriete traktatie klaar.
 • Geef de hond commando’s om te blaffen, bijvoorbeeld “spreek” of “schreeuw”.
 • Als de hond blaft op het bevel, beloon hem dan met iets lekkers.
 • Als de hond niet reageert, probeer dan zelf te blaffen, op deze manier zullen de meeste honden snel ontdekken wat je van hen wilt met het nieuwe commando.
 • Oefen totdat het commando om een ​​geluid te maken correct is. Beloon elk succes met een traktatie en een huisdier.

Leer je hond het commando om stil te zijn

 • Geef het commando om te blaffen.
 • Als je hond nu meerdere keren blaft, geef dan het nieuwe commando, bijvoorbeeld “Nee”.
 • Als je hond nu stopt met blaffen, beloon hem dan.
 • Oefen het nieuwe commando met hem op verschillende plaatsen.
 • Test het commando in situaties waarin hij alleen blaft, zoals wanneer er iemand voor de deur staat.

Train beide commando’s met je hond met regelmatige tussenpozen, die in de loop van de tijd ook groter kunnen worden. In het begin bijvoorbeeld wekelijks, na zes maanden is één herhaling per maand voldoende.

Het zal veel geduld van de hond vergen om te stoppen met blaffen op commando. Maar de reguliere training loont, gegarandeerd!

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.