Lichaamstaal van een kat
Katten

Lichaamstaal van een kat

Lichaamstaal van een kat is een interessant onderwerp. Er zijn veel verschillende manieren waarop katten communiceren met elkaar en met hun omgeving. Sommige van deze communicatiegebaren zijn vrij eenvoudig, zoals het likken van hun lippen wanneer ze honger hebben. Andere gebaren zijn veel complexer en kunnen moeilijk te interpreteren zijn.

Voorbeelden van lichaamstaal bij katten

Een kat kan een aantal verschillende lichaamstalen uitdrukken, afhankelijk van hoe ze zich voelen. Als een kat een andere kat of dier ziet, zal het haar lichaam vaak spannen en soms zelfs haar haren laten staan, wat betekent dat het de ander opmerkt en dat ze klaar staat om eventueel aan te vallen. Wanneer een kat uitgerust is en ontspannen, zal haar lichaam meestal los en ontspannen zijn. Ze zal zichzelf dan vaak wassen en inslapen. Een kat die zich onveilig voelt, kan zich klein maken door haar lichaam te krimpend en haar staart in te trekken.

Katten zijn erg communicatief

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten over de lichaamstaal van katten is dat ze erg communicatief zijn. Ze gebruiken hun lichaam vaak om hun gevoelens en emoties te uiten. Soms is het makkelijk om deze communicatie te begrijpen, maar soms kan het ook moeilijk zijn als je nog geen katten gewoon bent.

Als je een kat in huis hebt, is het belangrijk om zo veel mogelijk over haar communicatie te leren. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat ze bedoelt wanneer ze bepaalde gebaren maakt. Het kan je ook helpen om problemen in de communicatie tussen jou en je kat te voorkomen.

De oren van een kat

De oren van een kat zijn ook een manier voor katten om zich uit te drukken. Als je kijkt naar de oren van een kat, kun je veel informatie over haar emotionele toestand vinden. Ze kunnen in verschillende posities worden gehouden om verschillende dingen aan te geven. Een kat die zijn oren recht naar voren richt en ze lichtjes naar achteren kantelt, is alert, opgewonden en waakzaam. Een kat die zijn oren plat tegen zijn hoofd aan heeft liggen, is bang of boos. Een kat die zijn oren heen en weer beweegt, is ongeduldig of geïrriteerd. Andere mogelijke emoties die je kunt zien aan de stand van haar oren zijn verdriet, angst en verwarring.

Als je kat zijn oren plat tegen zijn hoofd heeft en zijn ogen halfdicht, is hij boos of geïrriteerd. Het is beter om hem dan met rust te laten en niet in zijn buurt te komen. Als je kat zijn oren puntig naar voren heeft en zijn ogen wijd open, is hij nieuwsgierig en geïnteresseerd in iets. Dit is een goed moment om hem te aaien of hem te voeden.

De staart van een kat

Katten zijn zeer geraffineerd op gebied van communicatie. Ze gebruiken hun lichaam om hun gevoelens en intenties duidelijk te maken. Hun staart is een van de meest sprekende lichaamsdelen en kan in verschillende posities worden gehouden om verschillende dingen aan te geven.

De staart van een kat kan ook veel over haar emotionele toestand zeggen. Als haar staart recht omhoog staat, is ze waarschijnlijk erg blij en enthousiast. Als haar staart naar beneden hangt of tussen haar benen zit, is ze mogelijk verdrietig of bang. Een staart die heen en weer beweegt kan duiden op een kat die erg ongeduldig is.

Een stijve, rechte staart geeft energie en agressie aan, en het kan een uitnodiging tot vechten of een bedreiging zijn. Een staart die tussen de benen is geplant geeft onzekerheid of angst aan. Een staart die heen en weer zwaait geeft ongeduld of nervositeit aan. Een krullende staart is een teken van vriendelijkheid en genegenheid. Een kat die zijn staart recht omhoog houdt en het einde ervan krult, is heel gelukkig en tevreden.

De ogen van een kat

De ogen van een kat zijn ook een goede indicator van zijn emoties. De ogen van een kat kunnen ook veel over haar emotionele toestand zeggen. Als haar ogen wijd open staan en haar pupil is vergroot, is ze erg opgewonden of bang. Als haar ogen klein zijn en haar pupil is verkleind, is ze mogelijk boos of verdrietig. Een kat die zijn ogen half open heeft en waarvan zijn blik wazig is, is ontspannen en tevreden. Ogen die samengeknepen zijn en een starende blik hebben, duiden op boosheid of frustratie. Ogen die naar beneden kijken en een zachte uitdrukking hebben, duiden op onderdanigheid of vriendelijkheid.

Bewegingen en lichaamshouding als communicatiemiddel

Katten communiceren ook met hun lichaamshouding en bewegingen. Een kat die hoog opgericht staat met zijn borst vooruit is trots en zelfverzekerd. Een kat die sloom en onhandig beweegt, is verveeld of lui. Een kat die soepel en beheerst beweegt, is alert en waakzaam. Bewegingen die langzaam en aarzelend zijn, duiden op angst of onzekerheid. Snelle, onbeheerste bewegingen duiden op woede of agressie.

Nagels en tanden bij katten

Katten gebruiken ook hun nagels en hun tanden om hun emoties kenbaar te maken. Een kat die zijn nagels uitsteekt en zijn tanden laat zien, is boos of agressief. Een kat die zijn nagels intrekt en zijn tanden bedekt, is bang of onderdanig. Dit is een teken dat je beter niet dichterbij komt, want hij voelt zich bedreigd. Als je kat dit gedrag vertoont, probeer dan niet te dichtbij te komen en geef hem de ruimte die hij nodig heeft.

Hoe tonen katten dat ze iets leuk vinden?

Katten kunnen ook hun lichaamstaal gebruiken om aan te geven dat ze iets leuk vinden. Als je kat zijn staart krullend en kwispelend draait, is hij aan het spelen en geniet hij ervan. Dit is een positief teken en een goed moment om met hem te spelen of hem aan te halen.

Let op de kleine details bij katten

Als je een kat leert begrijpen, zul je in staat zijn om zijn lichaamstaal beter te interpreteren en zijn emoties beter te begrijpen. Je moet letten op kleine details in zijn houding en bewegingen, want soms zegt een kat meer met zijn lichaam dan met zijn woorden. Als je kat een van bovenstaande houdingen aanneemt, weet je wat hij bedoelt en kun je hem beter begrijpen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.