Kat kammen - Hoe went je de kat daaraan?
Katten

Kat kammen – Hoe went je de kat daaraan?

Als je een kat hebt, weet je hoe belangrijk het is om hen te helpen bij het onderhoud van hun vacht. Kammen is een geweldige manier om ongewenste haren te verwijderen en tegelijkertijd de vacht van je kat te verzorgen. Het kan echter moeilijk zijn om je kat te laten wennen aan het kammen, vooral als ze niet gewend zijn aan het proces. In dit artikel zullen we enkele tips behandelen over hoe je jouw kat kunt leren om kalm te blijven tijdens het kammen.

Laat je kat wennen aan het kammen

Als je kat niet gewend is aan het kammen, kan het een uitdaging zijn om hen ervan te laten genieten. Het is belangrijk om je kat te laten wennen aan het kammen, zodat het een aangenaam en ontspannend proces wordt voor jullie allebei.

  1. Begin met een klein gebied. Kies een plek op het lichaam van je kat waar ze rustig blijven staan ​​en niet bewegen. Begin met kammen in kleine gebieden om ze aan het gevoel te laten wennen.
  2. Gebruik een zachte kam. Het is belangrijk om een ​​zachte kam te gebruiken om je kat niet te irriteren.
  3. Ga voorzichtig te werk. Wees voorzichtig bij het kammen van je kat om ze niet te verwonden.
  4. Behandel ze na het kammen. Geef je kat een aai en beloon hen met een lekker hapje om hen te laten weten dat ze het goed hebben gedaan.

De kat dagelijks kammen

Voor de beste resultaten is het belangrijk om je kat dagelijks te kammen. Dit zal helpen om ongemak en knopen te voorkomen. Bevochtig het haar voor het kammen. Gebruik een speciale kam voor langharige katten.

Een langharige kat regelmatig kammen

Als je een langharige kat hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te kammen. Het kan een tijdrovende klus zijn, maar het is de moeite waard om te voorkomen dat je kat opgescheept zit met klitten en matten.

Lang haar vraagt om speciale aandacht tijdens het kammen. Begin aan de achterkant van de kop en werk je weg naar de staart. Behandel alle gebieden voorzichtig. Wanneer je klaar bent, was je je handen met zeep om eventuele klitten of haren te verwijderen.

Speciale aandacht voor langharige katten

Een langharige kat kammen is een verantwoordelijkheid die niet moet worden onderschat. Je moet een aantal dingen in overweging nemen, zoals het type kat en de lengte en de dikte van hun vacht. Langharige katten verdienen speciale aandacht bij het kammen om ervoor te zorgen dat alle klitten en knopen worden verwijderd. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kammen van een langharige kat, zodat je niet per ongeluk de gevoelige huid raakt.

Opletten met de gevoelige huid van  je kat

Als je een langharige kat hebt, weet je dat het kammen ervan een uitdaging kan zijn. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om het kammen een beetje makkelijker te maken. Voordat je begint te kammen, is het belangrijk om te weten waar de gevoelige huid van je kat zit. Dit is vaak rond de borst en de buik. Als je hier per ongeluk tegenaan komt, kan het erg pijnlijk zijn voor je kat. Wees dus voorzichtig wanneer je in deze gebieden komt. Ga ook voorzichtig om met gevoelige plekken zoals de nek, oren en poten.

Als je klaar bent met kammen, controleer dan of je kat geen gevoelige plekken heeft. Als je kat erg gevoelig is, breng dan wat aloë vera gel aan op de plekken die je net hebt gekamd. Dit zal helpen om de irritatie te verminderen.

Geduldig zijn met knopen

Als je een knoop tegenkomt, wees dan geduldig en werk langzaam door de knoop heen. Het kan helpen om iemand te vragen om je kat stil te houden. Op deze manier kan je kat niet weglopen of zichzelf verwonden tijdens het kammen. Kammen is niet altijd makkelijk, maar als je weet hoe je moet doorgaan, kan het een stuk makkelijker worden. Wees geduldig, werk voorzichtig en je kat zal gauw weer glanzend en gezond zijn!

Een katvriendelijke kam gebruiken

Een van de eerste dingen die je moet doen, is ervoor zorgen dat je de juiste kam gebruikt. Een katvriendelijke kam heeft meestal korte en zachte tanden, zodat ze niet in de huid van je kat dringen en deze irriteren. Het is ook belangrijk om een kam te kiezen die gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals hout of plastic, omdat sommige katten allergisch zijn voor kunststoffen.

De kat op de juiste manier kammen

Wanneer je klaar bent om je kat te gaan kammen, begin dan met het kammen van de nek en werk je naar beneden. Houd de kam vast met de tanden naar beneden, zodat je kat niet wordt geïrriteerd door de tanden. Kam ook voorzichtig, zodat je kat zich niet ongemakkelijk voelt of pijn krijgt. Nadat je de nek hebt gekamd, kam je vervolgens de rug en de flanken van je kat.

Wanneer je klaar bent met het kammen van de rug en de flanken, kam je dan de staart van je kat. Begin hier ook weer met de kam met de tanden naar beneden, en kam voorzichtig. Als laatste kam je de buik van je kat door voorzichtig over de vacht te strijken met de kam. Dit is een gevoelige plek voor katten, dus wees voorzichtig en kam rustig.

Stop op tijd met kammen

Als je kat zich tijdens het kammen ongemakkelijk of pijnlijk lijkt te voelen, stop dan meteen en neem contact op met je dierenarts. Dit kan een teken zijn van een allergische reactie of een ander probleem, dus het is belangrijk om dit te laten controleren. Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je kat, dus maak je geen zorgen als het even duurt voordat je de techniek onder de knie hebt. Als je katvriendelijk kamt, zal je kat je hiervoor bedanken! Stop wel met kammen als je kat er genoeg van heeft. Doe het rustig aan en probeer het op een andere dag nog eens.

Stel je kat op zijn gemak

Zorg ervoor dat je een kat op zijn gemak stelt voordat je begint met het kammen. Houd een aantal kammen bij de hand, zodat je kunt wisselen als de kat ongemakkelijk wordt. Gebruik een conditioner die is bedoeld om het haar van de kat zacht en glanzend te maken. Begin met het kammen van de kat op een rustige plek, zodat hij niet wordt afgeleid of gestrest. Maak korte, voorzichtige bewegingen en voorkom dat je in het haar van de kat knijpt of trekt. Werk methodisch, van boven naar beneden of van achteren naar voren en let op eventuele klitten. Als je een klit of mat tegenkomt, probeer deze dan voorzichtig uit te kammen met een speciale knipkam of borstel. Voor de meeste katten is het kammen een aangename ervaring als het rustig en geduldig wordt gedaan. Het kan helpen om de kat te trakteren tijdens of na het kammen.

Kammen is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je kat. Het houdt de vacht in een goede conditie en het helpt bij het verwijderen van ongedierte en vuil. Kammen kan ook de band tussen jou en je kat versterken.

Mister Mill Professionele Slicker

Mister Mill Professionele Slicker

7 cm. Hondenkam - Kattenkam

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)

Haarverwijderaar voor Huisdieren

Haarverwijderaar voor Huisdieren

Kattenkam, langharig/Kortharig

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.

Kattenborstel - L