Angst voor vuurwerk bij katten
Katten

Angst voor vuurwerk bij katten – tips die helpen

Angst voor vuurwerk is normaal gesproken een aandoening die bij katten optreedt. Er zijn echter ook katten die niet bang zijn voor vuurwerk. Dit artikel geeft je tips over het voorkomen van angst bij katten en het beperken van de schade die kan optreden tijdens een vuurwerkshow.

Problemen in geval van angst bij katten

Angst bij katten kan tot verschillende problemen leiden. Sommige katten raken in paniek en proberen weg te rennen. Dit kan leiden tot verwondingen door te vallen of zelf door verkeersongelukken. Andere katten gaan in hun schuilplaatsen zitten en trillen van angst. Dit kan leiden tot een toename van het stressniveau van de kat en uiteindelijk tot gezondheidsproblemen.

De oorzaak van angst bij katten

Als je kat bang is voor vuurwerk, moet je er eerst achter komen waarom ze bang is. Soms is dit omdat ze een slechte ervaring heeft gehad met vuurwerk. Misschien is eerder gekwetst geweest door een vuurpijl, of heeft ze een slechte herinnering aan een andere gebeurtenis tijdens een vuurwerkshow. In andere gevallen kan de angst van de kat worden veroorzaakt door het geluid van het vuurwerk. Dit is een veel voorkomende oorzaak van angst bij katten.

Angst door geluid of slechte ervaringen

Als je kat eenmaal weet waarom ze bang is, kun je proberen de problemen aan te pakken. Als je kat bang is vanwege het geluid, kun je proberen om het geluid te verminderen door een beetje muziek op te zetten, of door tv te kijken tijdens de vuurwerkshow. Als je kat bang is vanwege de herinneringen aan een slechte ervaring, kun je proberen om een andere schuilplaats te maken of een andere route te nemen tijdens het vuurwerk.

Rustig blijven is belangrijk

Als je kat bang is voor vuurwerk, is het belangrijk om rustig te blijven en de kat te laten weten dat alles ok is. Hier volgen enkele korte tips die kunnen helpen bij het omgaan met een angstige kat tijdens een vuurwerkshow:

  • Probeer de kat af te leiden door met hem te spelen of te knuffelen voordat het vuurwerk begint.
  • Zet de tv of de radio aan om de geluiden van het vuurwerk te maskeren.
  • Maak een nest van dekens of kussens waar de kat zich kan verstoppen als hij bang is.
  • Geef de kat een kalmerend middel als je die toestemming hebt van de dierenarts.
  • Sluit een speaker aan op je telefoon en zet rustgevende muziek op. Dit kan helpen om de kat gerust te stellen.
  • Zorg ervoor dat het vuurwerk niet in direct zicht is van de kat. Verstop het achter meubels of in een kast.
  • Sluit de ramen en de deuren om het geluid van het vuurwerk te verminderen. Het geluid van de tv of de radio kan ook helpen om het vuurwerk geluid te verdoezelen.
  • Zorg ervoor dat de kat een rustige plek heeft om zich te verstoppen als het vuurwerk afgaat. Een klein kastje of een gesloten ruimte kan een goede plek zijn.
  • Zorg ervoor dat de kat zich comfortabel voelt in zijn omgeving. Leg een kussensloop neer en leg wat lekkers klaar om te eten.
  • Er zijn halsbanden die trillen wanneer het vuurwerk afgaat. Dit kan helpen om de kat te kalmeren en te voorkomen dat hij wegloopt.

Deze tips kunnen helpen om je kat gerust te stellen tijdens vuurwerk.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.