Mijn hond kan niet alleen blijven.
Honden

Mijn hond kan niet alleen blijven.

Mijn hond kan niet alleen blijven. Het hebben van een hond kan een van de meest lonende ervaringen zijn. De onvoorwaardelijke liefde en vriendschap die ze bieden, kan echter soms ook uitdagingen met zich meebrengen. Een van deze uitdagingen waar veel hondeneigenaren mee te maken krijgen, is de angst van hun hond om alleen te zijn. Dit probleem kan zich op verschillende manieren uiten: van het continu blaffen tot het vernielen van meubilair. Het probleem kan zowel voor de hond als voor de eigenaar stressvol zijn. Het goede nieuws is dat er verschillende strategieën en methoden zijn die kunnen helpen bij het overwinnen van deze uitdaging. In deze tekst zullen we verschillende methoden en technieken bespreken die nuttig kunnen zijn bij het leren van je hond om alleen te zijn.

Angst om alleen te zijn of verlatingsangst?

De termen ‘angst om alleen te zijn’ en ‘verlatingsangst’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze beschrijven vergelijkbare problemen.

Angst om alleen te zijn beschrijft het algemene ongemak dat een hond kan voelen als hij alleen wordt gelaten. Dit kan zich uiten in subtiele signalen zoals een lichte rusteloosheid, overmatig likken of kauwen op dingen, of een verhoogde hartslag. Het is een relatief mild probleem en kan vaak worden aangepakt met training en gedragsaanpassing.

Verlatingsangst daarentegen is een specifieke vorm van angst waarbij een hond extreem gestrest raakt bij het idee van het alleen zijn. Dit kan leiden tot destructief gedrag zoals het vernielen van meubels, onophoudelijk blaffen of janken, en zelfs proberen te ontsnappen. Verlatingsangst is een serieuzer probleem dat mogelijk de hulp van een professionele gedragstherapeut of dierenarts nodig heeft.

In beide gevallen is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn met je hond en hem te helpen begrijpen dat alleen zijn geen reden tot paniek is. Positieve versterking, langzame blootstelling en creëren van een veilige ruimte zijn enkele van de methoden die kunnen helpen bij het aanpakken van deze angsten.

Wennen aan het alleen zijn

Het is belangrijk om je hond te leren alleen te blijven om verlatingsangst te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Begin klein
    Verlaat je huis voor korte periodes (5 tot 10 minuten) en keer dan terug. Doe dit meerdere keren per dag.
  2. Maak het vertrek en de terugkomst niet groot
    Als je de deur uitgaat of thuis komt, probeer dan je hond niet te veel aandacht te geven. Op deze manier leer je je hond dat het vertrek en de terugkomst geen groot evenement zijn.
  3. Creëer een veilige ruimte
    Zorg ervoor dat je hond een comfortabele plek heeft om te rusten als je weg bent. Dit kan een specifieke kamer zijn of een bench met zijn favoriete speeltjes.
  4. Gebruik positieve versterking
    Elke keer als je hond succesvol alleen blijft, beloon hem dan met iets lekkers of zijn favoriete speelgoed.
  5. Gebruik afleidingsmethoden
    Geef je hond speeltjes of kauwsnacks die lang duren om hem bezig te houden.
  6. Bouw de tijd langzaam op
    Verhoog geleidelijk de tijd dat je weg bent. Ga van enkele minuten naar een half uur, dan naar een uur, en zo verder.
  7. Overweeg professionele hulp
    Als de angst van je hond erg ernstig is of als deze methoden niet werken, overweeg dan om een professionele hondentrainer of een gedragstherapeut in te schakelen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces. Sommige honden hebben meer tijd nodig om te leren dan anderen. Het belangrijkste is om consistent te zijn en je hond te belonen voor goed gedrag.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.