Egel als huisdier?
Andere huisdieren

Egel als huisdier?

Denk je erover om een egel als huisdier te hebben? Je bent niet alleen. Steeds meer mensen vinden de charme van deze kleine, stekelige wezens onweerstaanbaar. Maar voordat je je overgeeft aan de schattige aantrekkingskracht van de egel, is het belangrijk dat je alles weet over het houden van een egel als huisdier.

Een egel als huisdier houden is geen wandeling in het park. Het vereist een zekere mate van zorg en aandacht die misschien anders is dan bij andere huisdieren. Egels zijn niet zoals je typische hond of kat, ze hebben specifieke behoeften die moeten worden vervuld om gelukkig en gezond te blijven.

Solitaire dieren

Anders dan je misschien denkt, zijn egels solitaire dieren. Ze brengen de meeste tijd liever alleen door. Als je een egel als huisdier wilt houden, moet je respect hebben voor zijn behoefte aan alleen zijn.

Waar moet het hok aan voldoen?

Een egelhok moet ruim genoeg zijn voor je egel om comfortabel te kunnen bewegen. Het moet ook voldoende ventilatie hebben om te voorkomen dat het te vochtig wordt, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het hok moet ook een veilige schuilplaats hebben waar de egel zich kan terugtrekken wanneer hij dat wil.

De juiste bodembedekking in het hok

Een goede bodembedekking voor een egelhok is cruciaal. Het moet zacht en comfortabel zijn voor de gevoelige poten van de egel, maar ook absorberend om te helpen bij het opruimen. Papieren beddengoed wordt vaak aanbevolen omdat het beide eigenschappen heeft.

Hoe vaak hok schoonmaken?

Je egelhok moet regelmatig worden schoongemaakt om het schoon en hygiënisch te houden. Dit betekent dagelijks kleine schoonmaakbeurten om restjes voedsel en uitwerpselen te verwijderen, en wekelijkse dieptereinigingen om de bodembedekking te vervangen en het hok grondig schoon te maken.

Wat eet een tamme egel?

Een tamme egel heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat bestaat uit een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Dit omvat hoogwaardige egel- of kattenvoeding, verse groenten en fruit, en als traktatie, wat insecten zoals meelwormen.

Speelgoed of rad voor de egel

Egels zijn actieve dieren die veel beweging nodig hebben. Een looprad is een essentiële toevoeging aan het hok van je egel. Speelgoed zoals ballen en tunnels kunnen ook helpen om de egel te vermaken en hem mentaal gestimuleerd te houden.

Kun je alle soorten egels houden als huisdier?

Niet alle soorten egels zijn geschikt om als huisdier te houden. In feite is de Afrikaanse witborstegel de meest voorkomende egelsoort die als huisdier wordt gehouden, vanwege hun relatieve gemak van zorg en vriendelijke aard.

Mag je überhaupt in Nederland egels als huisdier houden?

In Nederland is het legaal om een egel als huisdier te houden, maar er zijn enkele beperkingen en regelgeving waaraan moet worden voldaan. Dit omvat het verkrijgen van de juiste vergunningen en het zorgen voor een geschikt leefomgeving voor de egel.

De juiste temperatuur

De ideale temperatuur voor een egel is tussen de 23 en 27 graden Celsius. Ze zijn gevoelig voor zowel hitte als kou, dus het is belangrijk om de temperatuur in hun omgeving constant te houden.

Wat concreter gezegd mag de temperatuur niet boven de 30 graden komen i.v.m de extreme hitte waar ze niet tegen kunnen, en de temperatuur mag ook niet onder 15 graden komen. Dan zou het diertje zich namelijk al snel in winterslaap bevinden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang leeft een egel?
Een goed verzorgde egel kan tot 10 jaar leven, hoewel de gemiddelde levensduur tussen de 4 en 6 jaar ligt.

Hoeveel kost het om een egel te onderhouden?
De kosten van het houden van een egel variëren, maar omvatten de kosten van voedsel, beddengoed, hok, speelgoed, en eventuele dierenartsrekeningen.

Zijn egels nachtdieren?
Ja, egels zijn nachtdieren en zijn meestal het meest actief tijdens de nacht.

Kan mijn egel ziektes bij mij veroorzaken?
Hoewel het zeldzaam is, kunnen egels bepaalde ziekten bij mensen veroorzaken, zoals salmonella. Het is belangrijk om goede hygiëne te handhaven bij het hanteren van je egel.

Waar kan ik een egel kopen?
Het is het beste om een egel te kopen bij een gerenommeerde fokker of adoptiecentrum om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed verzorgde egel krijgt.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.